Volledig scherm
© stock.xchng

Snel internet voor Berkelland dankzij subsidie

BORCULO/RUURLO - Meer inwoners van het buitengebied van de gemeente Berkelland komen in aanmerking voor financiële hulp bij de aanleg van glasvezel. Berkelland verandert namelijk de spelregels.

Berkelland trekt samen met tien andere gemeenten in deze regio op om glasvezel in het buitengebied te krijgen. Dat maakt snel internet mogelijk. Mensen die meedoen betalen, naast het abonnement, een eigen bijdrage van 9,95 euro per maand.

Sommige huizen liggen echter afgelegen of zijn lastig bereikbaar waardoor een aansluiting op breedband duur is. De gemeente wil die adressen financieel tegemoet komen via een subsidieregeling. Aanvankelijk was het de bedoeling dat mensen de eerste 2500 euro zelf moesten betalen. Voor de meerkosten konden zij aankloppen bij de gemeente, tot een maximumsubsidie van 7500 euro. Die eigen bijdrage van 2500 euro was te gortig, vond een aantal partijen in de Berkellandse gemeenteraad. Nu ligt er een nieuw plan. Adressen waar de aanlegkosten hoger zijn dan 1000 euro komen voor subsidie in aanmerking. De eerste 1000 euro moeten ze zelf betalen. Afhankelijk van de kosten wordt maximaal 7500 euro subsidie verstrekt. Hoe hoger de aanlegkosten, hoe hoger het percentage subsidie, is het idee.

Berkelland heeft maximaal 300.000 euro beschikbaar.

Achterhoek