Volledig scherm
De containers voor plastic, metaal en pakken zijn zes jaar geleden al ingevoerd in onder meer Bronckhorst. © archief/jan houwers

Van gele zak naar oranje bak in Berkelland

In de gemeente Berkelland maken gele zakken plaats voor containers met oranje deksels. B en W stellen de gemeenteraad voor om alsnog over te gaan tot de invoering van PMD-containers. Nu wordt verpakkingsafval - plastic, metaal en drinkkartons - nog met zakken ingezameld.

Afgelopen voorjaar is de invoering van de container met oranje deksel voor Berkelland nog uitgesteld. Dit om uit te zoeken of geautomatiseerd scheiden van afval bij de verwerker inmiddels efficiënter zou zijn. Volgens wethouder Anjo Bosman hebben Twence en Suez geen nascheidingsinstallatie en zijn ze ook niet van plan die in te voeren. Scheiden 'aan de bron' (bij mensen thuis) is dus handiger. Daarom stelt het college de raad voor om alsnog een container in te voeren.

Keuze

Inwoners krijgen een brief over de nieuwe containers. Ze kunnen kiezen voor een PMD-bak van 240 of 140 liter. Bewoners van appartementen waar geen plek is voor een PMD-container, kunnen ook in de toekomst zakken gebruiken. Het is de bedoeling dat de containers vanaf 1 november worden bezorgd.

Achterhoek