Volledig scherm
© News United / 112 Achterhoek-nieuws

Verbazing over dodelijk ongeval in Ruurlo: 'Die witte lijnen zijn spekglad'

Vol ongeloof staan twee bewoners van de Zelhemseweg bij Ruurlo voor hun huis te kijken hoe brandweer en politie de weg hebben overgenomen. In alle vroegte kwamen hier maandagochtend twee mannen (24 en 27 jaar) uit Hengelo (O.) om het leven.

Behalve de fatale gevolgen voor de beide inwoners van Hengelo, raakte een 49-jarige man uit Wehl zwaargewond. Hij werd met een traumahelikopter naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen gebracht.

"Het is een lange rechte weg waar je goed vooruit kunt kijken", zegt een aanwonende. ,,Toch werden we tegen half zeven wakker door een harde knal. Dit verwacht je hier niet."

De aanwonenden kijken bijna vier uur later naar grote witte schermen waarachter de brandweer druk bezig is de auto van de omgekomen Hengeloërs open te knippen. De auto van de zwaargewonde man uit Wehl staat enkele meters verderop in de berm. Een grote groep hulpverleners veegt de weg, die bezaaid is met brokstukken van beide auto's.

Gladheid

Tussen de brokstukken probeert de massaal uitgerukte politie te achterhalen hoe en waarom de beide auto's op elkaar zijn geklapt. Toon Ruiken van de politie: "Gladheid lijkt heel aannemelijk. De twee mannen uit Hengelo raakten hier in de slip en kwamen daardoor op de verkeerde helft van de weg terecht. Daar botsten zij op de auto van de bestuurder uit Wehl die vanuit de richting Zelhem kwam aanrijden."

Een buurtbewoner wijst op de spekgladde wegmarkeringen. Hebben die een rol gespeeld? Ruiken laat dat in het midden. De proef op de som nemend blijkt echter dat het glibberen en glijden is op de versleten witte belijning.

Volgens de provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en wegmarkeringsbedrijven als het Nederlands Wegen Markeerbedrijf (NWM), kan dat scenario echter de prullenbak in. ,,Wegmarkeringen voldoen tegenwoordig aan zulke strenge eisen dat ze bijna stroever zijn dan het asfalt zelf", zegt Michel Retz van het NWM. ,,Het is een fabeltje dat belijning gladder wordt als het vriest of als het een beetje regent."

Voorbijgangers lijken daar echter niet van overtuigd. "Die witte lijnen zijn spekglad. Levensgevaarlijk", concludeert de voorbijlopende Annelies te Wierik. ,,Iets anders kan ik ook niet bedenken. Moet je kijken hoever je hier weg kunt kijken. Het is hier juist heel erg overzichtelijk."

Achterhoek