Volledig scherm
Archieffoto van de eerste competitiewedstrijd van Schuurman BZC dit seizoen. © Arjan Gotink

Vijfvoudige kaakbreuk zorgt voor ruzie tussen Borculose en Edese waterpoloclubs

De competitiewedstrijd tussen de waterpoloërs van Polar Bears uit Ede en Schuurman BZC uit Borculo gaat niet door. Na een incident tijdens een oefenwedstrijd drie weken geleden tussen de twee Eredivisieteams, weigert de vereniging uit Ede in actie te komen zaterdagavond. 

Tijdens de oefenwedstrijd is de kaak van Polar Bears-speler Simon van der Jeugt op vijf plaatsen gebroken na een duel met BZC-speler Filip Kljajevic. Beide clubs zijn het oneens over de toedracht van het incident. 

Rob van de Blaak, technisch coördinator van de Edese vereniging, zegt op de website: ,,Vanwege de ernst van het letsel en de aard van de overtreding is het naar ons inziens onmogelijk dat dit per ongeluk is gegaan. Onze speler werd met twee handen bij zijn hoofd gepakt, onder water geduwd en kreeg vervolgens vol een knie op zijn kaak. Daarna moest hij bloedend het water verlaten.”

Quote

Het is onmogelijk dat dit per ongeluk is gegaan

Rob van de Blaak, Polar Bears

Van de Blaak zegt dat ook medespelers, die het voorval hebben zien gebeuren, hebben aangegeven dat dit een bewuste actie was. Polar Bears heeft een brief gestuurd naar het bestuur van de Borculose waterpolovereniging. BZC geeft geen gehoor aan de oproep. 

Vervelende situatie
Polar Bears heeft de zaak bij de tuchtcommissie neergelegd. Zij gaan donderdag onderzoek doen naar het voorval. Aschwin Lankwarden, algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, vindt het een vervelende situatie. ,,Niemand wil in deze situatie terecht komen. Polar Bears meent niet te kunnen spelen, naar aanleiding van het incident van drie weken geleden. De zaak is inderdaad zeer recentelijk aangemeld bij de tuchtcommissie. Volgende week wordt er onafhankelijk onderzoek naar gedaan.”

Over eventuele consequenties is de algemeen directeur duidelijk. ,,Wij gaan deze situatie niet opeens anders beoordelen. De club uit Ede meent niet te kunnen spelen. Het gevolg is dat ze drie punten in mindering krijgen en eventuele kosten voor hun rekening zijn. We gaan de komende tijd bekijken hoe deze situatie opgelost kan worden.” Op donderdag 24 oktober wordt de tuchtzaak behandeld. Polar Bears zegt de mogelijke gevolgen voor het niet spelen van het duel met BZC te accepteren.

Quote

Na meerdere gesprekken met de betreffen­de speler komen wij tot de conclusie dat wij totaal geen opzet of kwade wil zien

Klaas Zwaan, hoofdtrainer Schuurman BZC

Afgeketste voorstellen
Hoofdtrainer Klaas Zwaan van het Borculose Schuurman BZC betreurt de situatie. ,,Borculo en Polar Bears gaan al heel lang terug met elkaar. Dit verhaal kent alleen maar verliezers. Wij verschillen echter van mening over het voorval. Wij zien het als een ongelukkig incident, waarbij het letsel natuurlijk ernstig is. Dat betreuren wij ten zeerste. Na meerdere gesprekken met de betreffende speler komen wij tot de conclusie dat wij totaal geen opzet of kwade wil zien, waardoor er geen verdere maatregelen getroffen worden.”

Zwaan zegt dat de clubs overleg hebben gehad over verschillende voorstellen. ,,Polar Bears wilde bijvoorbeeld allebei de teams aan tafel hebben. Wij zien geen toegevoegde waarde om dertig man tegenover elkaar te zetten. Als vereniging hebben wij voorgesteld om met een afvaardiging het gesprek aan te gaan. Dit werd niet geaccepteerd en die beslissing respecteren wij.” De hoofdtrainer stelt tot slot dat zij de uitkomst van de tuchtzaak met vertrouwen tegemoet zien. 

Achterhoek