Waarom lopen de emoties zo hoog op als het om onze bomen gaat?

Grootschalige bomenkap leidt vrijwel altijd tot grootschalige volksprotesten. Deze week was zo’n verzet succesvol: de 343 bomen langs de N319 bij Ruurlo mogen blijven staan. Daar wel. Bij het Landelijk Meldpunt Bomenkap stromen de bezorgde berichten binnen. Waarom lopen de emoties zo hoog op als het om onze bomen gaat?

Het is rustig deze vrijdagmiddag op het tijdelijke Informatiepunt N319 in Ruurlo. De provincie Gelderland heeft dit ingericht als antwoord op alle commotie over de omstreden bomenkap. Namens de provincie is er (nog) niemand te bekennen. Marianne van der Paardt is er wel. 

 1. Leef! in Borculo wil leefbaarder stad: horecaplein en betere benutting Berkel zijn belangrijke pijlers
  PREMIUM
  VIDEO

  Leef! in Borculo wil leefbaar­der stad: horecap­lein en betere benutting Berkel zijn belangrij­ke pijlers

  Borculo moet mooier en aantrekkelijker voor toeristen worden. Vindt Leef! in Borculo, zes aanjagers die zich hebben verenigd om van hun stad een leefbaarder plaats te maken. Leef! in Borculo trekt op met de gemeente Berkelland. Zij presenteerde maandagavond in de Joriskerk haar plannen aan de Borculose bevolking, vervat in het rapport Gebiedsvisie Centrumplan Borculo. Later deze maand worden de plannen voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders.
 2. Inhaalslag met glasvezel in kleine kernen: ‘Boeren houden vee met livestreams in de gaten’
  PREMIUM

  Inhaalslag met glasvezel in kleine kernen: ‘Boeren houden vee met li­vestreams in de gaten’

  Internet via glasvezel is voor steden en grote dorpen een normale zaak, maar in buitengebieden en kleine woonkernen wachten bewoners er soms al jaren op. In Oost-Nederland is de afgelopen maanden een flinke inhaalslag gemaakt. Op afgelegen plekken in de Achterhoek en Flevoland is begonnen met de aanleg van glasvezel. Voor sommige ‘witte vlekken’, zoals de kleine kernen in het Vechtdal, blijft het afwachten.

Achterhoek