Volledig scherm
© News United

Werkstraf voor boer die 400 varkens liet verhongeren

ARNHEM/RUURLO - De 36-jarige boer uit Ruurlo die vorig jaar zijn bijna vierhonderd varkens liet verhongeren, heeft een werkstraf van 180 uur gekregen. Ook mag hij drie jaar lang geen varkens meer houden.

Die straf is de man vrijdag opgelegd door de rechter in Arnhem. Ook kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, met een proeftijd van drie jaar.

Uitgehongerd
De boer had zijn varkens vanaf juni 2015 geen voer meer gegeven, zo werd in april 2016 ontdekt. „De varkens waren zo uitgehongerd dat ze elkaar hadden aangevreten”, zei de rechter bij de behandeling van de feiten.

Vraag
Op de vraag waarom de boer zijn bijna 400 varkens had laten verhongeren, kwam geen antwoord. De Ruurloër zelf hield het op een black-out. De rechter verweet de man dat hij het bij die verklaring hield.

Advocaat
De advocaat van de boer vroeg zich af hoe de boer de werkstraf moet uitvoeren. „Hij heeft een fulltimebaan bij een varkenshouder. Hoe moet hij dan de werkstraf gaan doen?”

Echter voor dat argument bleek de rechter niet gevoelig. Die bleef bij de onvoorwaardelijke werkstraf van 180 uur, zoals geëist door de officier van justitie.

Vakman
Dat de Ruurloër geen dieren meer mag houden, betekent niet dat hij zijn baan bij de varkenshouder moet opgeven. Zijn werkgever noemt hem 'een vakman', zo werd vrijdag bekend, en is blij met de Ruurloër als werknemer.

De boer heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

  1. Meer lawaai op het spoor in de Achterhoek

    Meer lawaai op het spoor in de Achterhoek

    Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat is van plan om toe te staan dat treinen op het spoortraject tussen Zutphen en Lichtenvoorde meer geluid mogen produceren. Langs een groot deel van dat traject van ongeveer 32 kilometer is sinds vorig jaar sprake van overschrijding van de geluidsnormen, heeft Prorail geconstateerd. Op verzoek van de spoorbeheerder wordt daarom nu voorgesteld om de geluidproductieplafonds op veel meetpunten te verhogen, waardoor het lawaai alsnog is toegestaan.

Achterhoek