Wolvenkenners zijn overtuigd: Na de wolf komt ook de goudjakhals hier wonen

videoNa de wolf is nu ook de goudjakhals gezien in Oost-Nederland. De hondachtige werd woensdag 20 juni bij daglicht gefilmd in de bossen bij het Achterhoekse Ruurlo. Een unieke waarneming, omdat de goudjakhals voornamelijk bij schemering en in het donker actief is.

Het was ook pas de derde waarneming van dit dier in Nederland. De eerste keer, begin februari 2016, werd het dier op de foto gezet op de Veluwe. Dat gebeurde oktober vorig jaar nogmaals.

En nu is het 'neefje van de wolf' dus voor de derde keer hier gezien. Volgens wolvenkenner Leo Linnartz wil dat niet zeggen dat het steeds hetzelfde dier is. ,,Net als de wolf kan de jakhals tientallen kilometers op een dag afleggen. Het kunnen daarom net zo goed drie individuele dieren zijn.’’

Kleiner

De goudjakhals lijkt veel op de wolf, maar is een stuk kleiner en weegt maximaal 15 kilo. Hij leeft van oudsher in het uitgestrekte gebied tussen de Balkan en Bangladesh. Sinds de jaren 50 dringt hij steeds verder door in Europa. Schapenhouders hoeven zich geen zorgen te maken: het dier eet kleine knaagdieren als muizen en ratten, en soms zelfs kevers als het moet.

En volgens dierenecoloog Hugh Jansman van de Wageningen Universiteit is de jakhals ook gek op bessen. Natuurlijke vijanden heeft hij hier niet echt. ,,De voornaamste bedreiging is het verkeer, dat is hij waarschijnlijk niet gewend”, zegt Jansman.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De goudjakhals werd gefilmd in de bossen bij Ruurlo. © Videostill

Voldoende voedsel

Volgens wolvenkenner Linnartz is de kans groot dat goudjakhals zich hier definitief vestigt. ,,Heel Europa is geschikt als zijn leefgebied, dus Nederland ook. Hier is genoeg ruimte en bovendien voldoende voedsel.’’

Hoeveel jakhalzen er in Nederland leven, is volgens Linnartz niet te zeggen: het dier laat zich nóg minder zien dan de wolf. ,,Dat blijkt wel uit slechts drie waarnemingen in 2,5 jaar.’’

In Ruurlo hielden zich recent ook twee wolven op. Tijdens kerst vorig jaar verbleef de Duitse wolvin Naya hier en begin april beet een wolf drie schapen dood in een weiland in het buitengebied van het Achterhoekse dorp. 

Volledig scherm
Beelden van de goudjakhals die eerder werd gespot op een ecoduct op de Veluwe © Wageningen Environmental Research
Volledig scherm
De goudjakhals werd in oktober vorig jaar gefilmd nabij een ecoduct bij de Veluwe. © Provincie Gelderland
 1. Leef! in Borculo wil leefbaarder stad: horecaplein en betere benutting Berkel zijn belangrijke pijlers
  PREMIUM
  VIDEO

  Leef! in Borculo wil leefbaar­der stad: horecap­lein en betere benutting Berkel zijn belangrij­ke pijlers

  Borculo moet mooier en aantrekkelijker voor toeristen worden. Vindt Leef! in Borculo, zes aanjagers die zich hebben verenigd om van hun stad een leefbaarder plaats te maken. Leef! in Borculo trekt op met de gemeente Berkelland. Zij presenteerde maandagavond in de Joriskerk haar plannen aan de Borculose bevolking, vervat in het rapport Gebiedsvisie Centrumplan Borculo. Later deze maand worden de plannen voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders.
 2. Inhaalslag met glasvezel in kleine kernen: ‘Boeren houden vee met livestreams in de gaten’
  PREMIUM

  Inhaalslag met glasvezel in kleine kernen: ‘Boeren houden vee met li­vestreams in de gaten’

  Internet via glasvezel is voor steden en grote dorpen een normale zaak, maar in buitengebieden en kleine woonkernen wachten bewoners er soms al jaren op. In Oost-Nederland is de afgelopen maanden een flinke inhaalslag gemaakt. Op afgelegen plekken in de Achterhoek en Flevoland is begonnen met de aanleg van glasvezel. Voor sommige ‘witte vlekken’, zoals de kleine kernen in het Vechtdal, blijft het afwachten.

Achterhoek