1 op de 3 verkeersboetes werd vorig jaar na bezwaar verscheurd: zo kun jij een boete aanvechten
Nog geen vier procent van alle Nederlanders gaat in bezwaar tegen verkeersboetes die op de mat vallen. Maar wie dat wel doet, heeft vaak succes. Een derde van alle aangevochten boetes bleek vorig jaar onterecht, en werd verscheurd. En het aanvechten van een boete is heel simpel.
Ten eerste is natuurlijk van belang of je het gevoel hebt dat een boete onrechtvaardig of zelfs geheel onterecht is. Want ondanks dat deskundigen zeggen dat je in bezwaar kunt gaan om te testen of er geen fouten zijn gemaakt, zijn bezwaarprocedures er niet om ongestraft de verkeersregels te overtreden. Maar als je een boete wilt aanvechten, dan is dat heel eenvoudig.
Bezwaar aantekenen kan op twee manieren: digitaal via de website van het CJIB of met een brief aan de officier van justitie. In die brief schrijft je naast je persoonsgegevens ook het nummer dat op je boete staat en de reden waarom je het niet met de boete eens bent.
Stap twee
Nadat je het bezwaar hebt gemaakt, krijg je daarop een reactie. Dat kan zijn dat je bezwaar is afgewezen (je moet de boete gewoon betalen), toegekend (de boete wordt vernietigd) of gewijzigd (je krijgt een andere boete).
Ben je niet eens met de beslissing? Dan is het tijd voor stap twee: naar de kantonrechter. Dit moet binnen 6 weken na de beslissing van de officier van justitie. Hier lees je hoe dat kan. Voorwaarde is wel dat je de boete betaalt. Dat noemen ze een ‘zekerheid stellen'.
Net als bij de eerste stap kan een boete door de kantonrechter worden vernietigd of veranderd, maar er kan ook worden besloten dat je de boete gewoon moet betalen. Maar weinig Nederlanders nemen deze stap: vorig jaar werden 41.268 boetes aan de kantonrechter voorgelegd, terwijl er 9,2 miljoen boetes werden opgelegd.
Hoger beroep
Ben je het na het oordeel van de kantonrechter nog niet eens met de beslissing? Dan is er nog één stap die je kunt zetten: hoger beroep bij het Gerechtshof in Leeuwarden. Dat kan alleen als je boete minimaal 70 euro is. Vorig jaar werd dat ongeveer 7.000 keer gedaan. Een op de zes zaken werd vervolgens door het hof vernietigd.
Het instellen van hoger beroep kan door een brief te sturen aan de kantonrechter die de beslissing tijdens de vorige stap genomen heeft. Als het Gerechtshof beslist dat de boete terecht is, dan kun je in Nederland verder niets. Het bedrag dat je al eerder hebt overgemaakt ben je kwijt. Geeft het hof je gelijk, dan krijg je binnen enkele weken het betaalde bedrag terug op je rekening.
Hulp
Je kunt zelf in bezwaar gaan tegen een verkeersboete, maar kunt daarvoor ook een jurist inschakelen. Dat klinkt duur, maar hoeft niets te kosten. Dat zit zo: wie juridische hulp inschakelt om een boete op juistheid te laten beoordelen, heeft recht op een zogenaamde proceskostenvergoeding.
Door een jurist voor niets jouw boete te laten aanvechten spreek je feitelijk af dat deze vergoeding voor hem of haar is. De proceskostenvergoeding is dus het salaris van de jurist. Kennelijk is daar een boterham aan te verdienen, want er zijn in Nederland meerdere juristen die niets anders doen dan het aanvechten van andermans boetes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUM
Nieuwe kleur voor vertrouwde Van Brienenoordbrug: van wit naar... blauw!
De Van Brienenoordbrug krijgt een nieuw kleurtje: niet gebroken wit, maar staalblauwgrijs. Deze ‘typische ingenieurskleur’ past beter bij dit pronkstuk van civiele techniek, aldus Rijkswaterstaat. De Rotterdamse welstandscommissie is nog niet overtuigd. -
PREMIUMDe Ridderhof
Woede bij nabestaanden schietdrama om opnames met agenten en nepwapens: ‘Niet uit te leggen’
Alphenaren zijn zich kapot geschrokken van filmopnames bij winkelcentrum De Ridderhof, waarbij politieauto’s en agenten met nepwapens ingezet werden. Het deed inwoners terugdenken aan het schietdrama in Alphen. -
PREMIUM2
Verkoop Gorsselse miljoenenvilla van gevallen kantorenkoning ‘in het najaar rond’
De verkoop van de villa van de gevallen onroerendgoedmagnaat en voormalige kantorenkoning Ger Visser in Gorssel is in volle voorbereiding en ‘gaat gewoon door’. Dat zegt curator Eric Looijen. De woning maakt deel uit van de afwikkeling in het faillissement van Visser en zijn Deventer kantorenfirma Eurocommerce. -
School maakt fout bij eindexamen aardrijkskunde, aanpassing nodig voor 14.000 examens
Een groep havoleerlingen kreeg afgelopen donderdag een extra moeilijk eindexamen aardrijkskunde. De school liet de leerlingen per ongeluk enkele vragen uit het vwo-examen maken. Gevolg is dat er nu voor 14.600 vwo-examens aardrijkskunde vliegensvlug een aanpassing moet worden gemaakt.
-
Bewolking belemmert waarschijnlijk zicht op maansverduistering
De kans dat we in Nederland maandagochtend iets te zien krijgen van de totale maansverduistering is klein vanwege bewolking. Maar ook bij opklaringen zal het natuurverschijnsel amper te zien zijn, meldt Weerplaza. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.