Volledig scherm
Een deel van het zorgpersoneel van Gelre Ziekenhuizen doet woensdag mee aan de landelijke actiedag. © Arjan Gotink

150.000 zorgmedewerkers doen woensdag mee aan grootste én de eerste landelijke ziekenhuisstaking

Meer dan 150.000 zorgmedewerkers verspreid over 119 locaties in heel het land leggen woensdag het werk neer. Het is nog nooit eerder vertoond dat ziekenhuizen op zo’n grote schaal de deuren dicht doen. Het zorgpersoneel wil meer loon en minder werkdruk.

Volgens de laatste stand van zaken van FNV Zorg doen 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra mee aan de staking. Een knieoperatie en alle andere zogenoemde uitstelbare zorg gaat woensdag niet door. Het ziekenhuispersoneel maakt een uitzondering voor spoedgevallen, kankerpatiënten en voor enkele operaties van kinderen. Medewerkers van universitaire ziekenhuizen doen niet mee aan de landelijke staking, omdat zij onder een andere cao vallen.

Werkgevers en werknemers in de ziekenhuiswereld zijn verzeild geraakt in een loopgravenoorlog. In de onderhandelingen staan de werkgevers tegenover de vakbonden, die het zorgpersoneel vertegenwoordigen. De vakbonden willen dat er 950 miljoen extra wordt uitgetrokken voor meer loon voor exact drie jaar. Werkgevers stellen dat die zak geld er niet is en leggen een laatste cao-aanbieding op tafel die neerkomt op ‘ruim 750 miljoen’ extra voor 34 maanden. Daardoor ontstaat er een substantieel gat van 200 miljoen euro. De vraag is of ze daar uitkomen. De onderhandelingen liggen stil en de staking gaat door.

Het is niet de eerste actie dit jaar, maar wel veruit de grootste én de eerste landelijke. Al weken hangen tientallen ziekenhuizen vol met spandoeken en skeletten (‘tot op het bot uitgekleed’). Er volgden losse acties in meerdere steden als Zwolle, Rotterdam, Alkmaar en ook Den Haag.

Steinie de Vries, doktersassistent op een gecombineerde polikliniek in Gelre Ziekenhuizen Zutphen, zegt dat de actiedag hard nodig is. ,,De werkdruk is enorm. Ik snap dat dit probleem niet makkelijk op te lossen is, maar werken in ziekenhuizen is op deze manier niet aantrekkelijk voor de jongere generatie. Ik heb collega’s zien vertrekken die vervolgens zzp’er worden. En omdat het ziekenhuis dan geen vervangend personeel kan vinden, worden duurdere zzp’ers ingehuurd. Wat is dan goedkoper voor de werkgever, denk ik dan?”

Bekijk hier welke ziekenhuizen meedoen. 

  1. Justitie in zaak abortusmoord: Dennis wilde een meisje, jongen moest geaborteerd worden

    Justitie in zaak abortus­moord: Dennis wilde een meisje, jongen moest geabor­teerd worden

    In de rechtbank in Amsterdam diende vanmorgen de eerste pro forma-zitting in de bizarre zaak tegen Dennis van E., de financieel deskundige die zijn zwangere Braziliaanse vrouw Patricia om het leven zou hebben gebracht met drugs en abortuspillen. Justitie lijkt ervan overtuigd dat verdachte Dennis een meisje wilde en geen jongen en dat hij daarom zijn vriendin zwaar onder druk zette abortuspillen in te nemen. Zelfs al toen ze nog in Brazilië was.