Volledig scherm
- © Opsporing Verzocht

18 jaar cel en tbs geëist voor doden 'oma Rini' (82)

Voor het doodsteken van ‘oma Rini’ (82) uit Maastricht moet Sandra N. (39) achttien jaar celstraf plus tbs met dwangverpleging krijgen. Dat eist het OM in Maastricht vandaag.

Justitie acht bewezen dat N. Rini Ansems in januari 2017 doodstak tijdens een overval op haar woning in de Maastrichtse wijk Wolder. 

Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachte niet alleen de doodslag maar ook dat ze sieraden en geld uit het huis heeft gestolen. Ouderen zijn een kwetsbare groep en het valt de verdachte te verwijten dat ze uitgerekend bij een oudere binnendringt en haar met messteken om het leven brengt, vindt het OM. Verder wordt het de vrouw kwalijk genomen dat ze lange tijd niets wilde zeggen, en uiteindelijk de schuld voor een deel nog bij een ander legde.

Omdat de vrouw een persoonlijkheidsstoornis heeft moet ze verminderd toerekeningsvatbaar worden verklaard en is tbs met dwangverpleging op zijn plaats, aldus de officier van justitie.

Het lichaam van Rini Ansems werd in januari 2017 gevonden in de garage bij haar woning. Ze bleek een paar dagen eerder te zijn doodgestoken. Het lemmet van het mes waarmee zij werd gedood, was in de hals van het slachtoffer blijven steken. De politie heeft later een bebloede jas en het afgebroken mes onder het bed van de verdachte gevonden.

Volgens het Pieter Baan Centrum is de vrouw uit het Belgische dorp Vroenhoven een gevaar voor de samenleving en moet ze worden behandeld. De Belgische politie heeft haar medio juli vorig jaar aangehouden, waarna ze werd overgedragen aan Nederland.