19-jarige kreeg een euro per gelekt coronadossier
Een 19-jarige jongeman uit Den Haag heeft honderden testgegevens van de GGD op het internet gedeeld. Begin 2021 maakte hij honderden foto’s van persoonsdossiers uit het systeem CoronIT waarin afgenomen coronatesten worden geregistreerd. Voor elke foto kreeg hij een euro.
De Hagenaar stond vandaag terecht voor het lekken van de gegevens. Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van vier maanden tegen hem. Hij verspreidde de gevoelige informatie via Telegram en Snapchat. Daarmee maakte hij zich schuldig aan computervredebreuk en datadiefstal.
Het OM startte het onderzoek nadat techjournalist Daniel Verlaan van RTL vorig jaar naar buiten bracht dat er gehandeld zou worden in persoonsgegevens afkomstig van het computersysteem van de GGD. Volgens het OM had dit gevolgen voor de bestrijding van corona.
Zo werd er gevreesd voor een dalende testbereidheid, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de bestrijding van het coronavirus. Mensen waren verontrust, de GGD had de handen vol aan het beantwoorden van vragen. Er volgden Kamervragen en een debat met de minister.
Geheimhoudingsverklaring
De verdachte kwam al snel in beeld bij de politie. In het systeem van de GGD was te zien hoe een medewerker die zich ziek had gemeld, wel had ingelogd en honderden dossiers had bekeken. Tot aan zijn aanhouding op 12 februari maakte hij in totaal 795 foto’s van dossiers in het systeem van de GGD.
Tegenover de politie vertelde hij dat hij door iemand was benaderd en betaald zou krijgen voor gegevens van mensen met geboortejaar 1965 en ouder. Dat hij strafbaar handelde, wist hij. Hij had een training gevolgd en een geheimhoudingsverklaring getekend: informatie mocht hij zich niet toe-eigenen, bekendmaken of aan derden verstrekken.
Gelet op de jonge leeftijd van de verdachte maar ook het grote aantal dossiers dat hij heeft gestolen eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van acht maanden waarvan de helft voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Als bijzondere voorwaarde moet reclassering toezicht op hem houden. Ook moet de winst van 795 euro, één euro voor elke foto die hij had doorgestuurd, van hem worden afgepakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kinderen die zich goed gedragen op de bon geslingerd: ‘Eerste indruk van politie moet positief zijn’
Schiedamse kinderen lopen deze weken een grote kans op de bon te worden geslingerd. Niet dat er strenger wordt gecontroleerd op het fietsen door rood licht of het op straat gooien van afval, nee, ze krijgen de bon wegens goed gedrag. Er zit nóg wat aan vast: een gratis zak patat. De achterliggende gedachte? Kinderen laten zien dat een politieagent geen boeman is. -
PREMIUMColumn
Woningnood is een probleem van iedereen
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week over de woningnood. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM24
Het andere verhaal van een Twents gezin dat Oekraïense vluchtelingen opving: ‘Dit doen we nooit meer’
Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne openden Twentenaren en Achterhoekers massaal hun harten en huizen. Zo vingen Oldenzalers Marijke ten Dam en Mike-Jarno Vaanholt een gevluchte moeder en zoon op in hun drukke gezin. Wat goed begon, eindigde met een trap na. Dit is hun verhaal. -
Vogeltellers laten zien: de merel is terug in de tuin
Al 100.000 mensen deden dit weekend mee aan de tuinvogeltelling, en zorgen zo voor goed nieuws. De wederopstanding van de merel lijkt definitief, nu die na een enorme afname weer in driekwart van de tuinen wordt gespot.
-
PREMIUMONDERZOEK/met video4
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer