25 tips over vermiste Arjen Kamphuis na tv-uitzending in Noorwegen

VIDEODe Noorse politie heeft na een televisie-uitzending 25 reacties binnengekregen over de vermiste Nederlander Arjen Kamphuis. De meeste tips komen van mensen die denken hem te hebben gezien. Dat zou op 30 augustus en de daaropvolgende dagen zijn geweest. Kamphuis wordt sinds 20 augustus vermist.

De meeste tips komen uit de omgeving van de plaatsen Stavanger en Vikeså. Een paar mensen belden vanuit Bodø, de plaats waar Kamphuis op vakantie was. De cybersecurityspecialist zou op 22 augustus terugkeren naar Nederland. Een getuige zegt hem begin deze maand in Denemarken te hebben gezien.

De Noorse politie houdt nog alle opties open over wat er kan zijn gebeurd. Ze benadrukt dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf.

Volledig scherm
Het opsporingsbericht voor Arjen Kamphuis die vermist wordt in Noorwegen. © EPA/Opsporingsbericht/Beeldbewerking AD

Gemist

De 47-jarige Kamphuis woont en werkt in Amsterdam. Als security-expert waarschuwde hij eerder voor wereldwijde spionage van geheime diensten en werkte hij samen met verschillende klokkenluiders. De Nederlander werkte in samenwerking met het internationale persbureau Reuters en Wikileaks aan het trainen van journalisten op gebied van informatiebeveiliging.

,,Hij zou op 22 augustus terugkomen naar Nederland, had een ticket terug voor die dag geboekt'', zei Kamphuis' goede vriendin Ancilla van de Leest eerder tegen deze site. ,,Maar inmiddels heeft hij diverse werk- en privéafspraken gemist.'' Hij werd op 29 augustus officieel als vermist opgegeven.

De eerste signalen wezen erop dat Kamphuis naar Spitsbergen was gereisd, maar uit nader onderzoek bleek dat hij daar niet is geweest. Hij is gesignaleerd in het hotel Scandic Havet in Bodø. Om twee uur 's middags is hij voor het laatst gezien toen hij uitcheckte uit het chique hotel. De landelijke eenheid 'kripos' heeft zich inmiddels op de zaak gestort.

Het meest recente nieuws ging over de telefoon van Kamphuis, die tien dagen na zijn vermissing plots eventjes aan heeft gestaan. Op 30 augustus ging het toestel twintig minuten aan in de omgeving van Vikessa in het zuiden van Noorwegen.