Volledig scherm
Marga Minco krijgt op 98-jarige leeftijd de prestigieuze PC Hooftprijs. © Nico de Boer

98-jarige Marga Minco krijgt P.C. Hooftprijs thuis uitgereikt

De P.C. Hooftprijs 2019 gaat naar Marga Minco, een pseudoniem van Sara Minco. Gezien de leeftijd van de 98-jarige schrijfster en haar gezondheid zal de prijs in januari bij haar thuis uitgereikt worden. Het bedrag dat aan de prijs verbonden is, bedraagt 60.000 euro. 

Uit het juryrapport: ,,De romans en verhalen van Marga Minco geven vorm aan existentiële ervaringen als angst, schuldgevoel, eenzaamheid en een diep maar nauwelijks te verwoorden verlangen naar geborgenheid. Zonder te psychologiseren, zonder pathetiek of pretentie, maakt zij een ondoorgrondelijke werkelijkheid invoelbaar en voorstelbaar.’’ De schrijfster kreeg eerder al de Annie Romeinprijs (1999) en de Constantijn Huygensprijs (2005). 

Boekenlijst

Voor haar debuut, Het bittere kruid, uit 1957, kreeg ze de Vijverbergprijs, voorloper van de F. Bordewijkprijs. De jury - bestaande uit Mathijs Sanders (voorzitter), Gustaaf Peek, Daniëlle Serdijn, Vamba Sherif en Franca Treur - stelt dat Minco door dit debuut ,,de Nederlandse stem is geworden in de Europese oorlogsliteratuur”. Het werk prijkte op menig boekenlijst van middelbare scholieren.

Enkele andere titels zijn De val (1983), De glazen brug (1986, Boekenweekgeschenk), Nagelaten dagen (1997) en Storing (2004). Minco's verhalen zijn verzameld in Achter de muur (2009) en in 2015 verscheen Na de sterren. Die bundel bestond uit keuzes van de schrijfster zélf aangevuld met haar roman Een leeg huis uit 1966.

70 jaar

Het is dit jaar precies 70 jaar geleden dat de P.C. Hooft-prijs voor het eerst werd toegekend. De prijs is genoemd naar de renaissancedichter P.C. Hooft (1581-1647). Recente bekroningen in het genre verhalend proza waren er voor Astrid Roemer, A.F.Th. van der Heijden, Charlotte Mutsaers en J.M.A. Biesheuvel.

Volledig scherm
Schrijfster Marga Minco krijgt de prijs in januari thuis uitgereikt, vanwege haar leeftijd en haar gezondheid. © Klaas Koppe
  1. IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    Het aantal jihadistische aanslagen mag dan afnemen; de dreiging blijft onverminderd groot, ook nu het Kalifaat is ingestort. Zo wil IS opnieuw een ‘external relations office’ openen in Europa, een buitenpost die terroristen moet helpen bij het plannen en plegen van aanslagen. Daarbij zijn er in Nederland tientallen ‘jihadgezinnen’ waarbij zeker een ouder het extremistische gedachtegoed aanhangt. Hun kinderen vormen een potentieel gevaar.