A58 tot middernacht in beide richtingen dicht na ongelukken

VIDEOOp de A58 zijn aan het einde van de middag twee ongelukken gebeurd. Daarbij zijn in totaal drie vrachtwagenchauffeurs zwaargewond geraakt. De weg is in beide richtingen dicht. Rijkswaterstaat gaat er vanuit dat dat tot na middernacht zo blijft. 

Volledig scherm
De vrachtwagen bij het eerste ongeluk op de A58. © De Kort Media / Toby de Kort

Het eerste ongeluk gebeurde ter hoogte van Moergestel. Daarbij reed een vrachtwagen achterop zijn voorganger, ook een vrachtwagen. De cabine van de achterste vrachtwagen deukte daarbij vrijwel volledig in elkaar. De chauffeur zat bijna een uur bekneld voor de brandweer hem eruit kon bevrijden. Hij was niet bij kennis en is kort op de snelweg behandeld door een trauma-arts. Daarna hebben hulpdiensten hem over de vangrails getild, in een ambulance richting Tilburg. Daar wordt hij verder behandeld in het ETZ. 

In de kijkersfile op de andere rijbaan, ter hoogte van Oirschot, gebeurde niet veel later een tweede ongeluk. Daarbij reden twee vrachtwagens op een voorligger. Twee van hen schaarden, waardoor de trailers de complete weg blokkeerden. De cabine van de achterste wagen raakte daarbij ernstig beschadigd. De chauffeur zat zo’n tien minuten bekneld, voor de brandweer hem kon bevrijden. Hij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Tilburg gebracht. Ook een tweede vrachtwagenchauffeur zwaargewond en is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Weg blijft dicht

Rijkswaterstaat probeerde aanvankelijk de weg richting Eindhoven snel open te krijgen, maar dat blijkt niet mogelijk omdat de lading in één van de vrachtwagens moet worden overgeladen. Dat lukt waarschijnlijk niet voor middernacht, waardoor de weg tot dat moment dicht blijft. De andere kant op, richting Tilburg, is het een aanzienlijke chaos op de weg. Ook dat lukt niet voor twaalf uur vannacht.

Achter beide ongelukken stond veel verkeer ingesloten. Vanuit Tilburg stond er zo’n anderhalve kilometer aan auto’s, die inmiddels omgedraaid zijn, de snelweg af. Verkeer dat nog vast staat achter het ongeluk op de andere rijbaan kan later op de avond waarschijnlijk ook omdraaien en de weg af worden begeleid.

Omrijden

Alle vrachtwagens moeten vanavond nog worden weggesleept, maar ook komt de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) om onderzoek te doen naar de toedracht. Rijkswaterstaat adviseert verkeer om via Den Bosch te rijden (N65, A2).

Dat was overigens eerder op de middag ook al nodig, toen de meerdere rijstroken dicht moesten na een eerder ongeluk. Daarbij raakte iemand bekneld, die door de brandweer moest worden bevrijd. De bestuurder raakte lichtgewond.

Terwijl hulpdiensten zich ontfermden over het zwaargewonde slachtoffer van het eerste ongeluk bij Moergestel, filmden enkele automobilisten de situatie vanuit hun auto’s op de andere rijbaan. Een agent heeft vanuit de middenberm kentekens genoteerd, zodat de automobilisten een boete kunnen krijgen. 

Volledig scherm
Bij het tweede ongeluk op de A58 is ook een vrachtwagen betrokken. Volgens de meldingen zou er een aanrijding zijn geweest met een personenauto. © Rijkswaterstaat
Volledig scherm
De vrachtwagen is bij het ongeluk op de weg richting Eindhoven flink geraakt. © De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
De vrachtwagen bij het eerste ongeluk op de A58. © De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
Het nieuwe ongeluk op de A58 bij Oirschot, waarbij een vrachtwagen is betrokken. © Rijkswaterstaat