Aangeslagen Stint-eigenaar: 'Als het onze schuld is, nemen we onze verantwoordelijkheid'
Hoe kan een elektrische bolderkar dwars door een gesloten spoorboom schieten, met vier dode kinderen tot gevolg? Die vraag probeert het onderzoeksteam van de Inspectie Leefomgeving en Transport te beantwoorden. Daarvoor is gisteren ook overleg geweest met de directie van Stint Urban Mobility, de fabrikant van de elektrische bolderkar.
Edwin Renzen, de baas van het bedrijf, laat weten dat er 'informatie is overgedragen'. ,,We blijven in contact en paraat om onze medewerking te verlenen", schrijft hij op de website van de fabrikant.
Omdat de onderzoeksresultaten nog niet bekend zijn, voelt Renzen niet de behoefte om zijn verhaal in de media te doen. Zijn telefoon staat sinds het drama roodgloeiend.
Grote impact
In een openhartige brief op de website laat Renzen wel doorschemeren dat het tragische spoorongeluk grote impact heeft gemaakt op hem en zijn werknemers. ,,Dit is het ergste wat een ouder kan overkomen. We leven ontzettend mee met de betrokkenen", schrijft hij.
Na het horen van het nieuws is Renzen onmiddellijk afgereisd naar Oss. ,,Dit deed ik omdat ik me betrokken voel en ik het gevoel had dat ik daar moest zijn op dat moment. Mijn collega heeft me gebracht. In de auto heb ik zoveel mogelijk telefoontjes beantwoord. We willen ook nu communiceren zoals altijd, open en eerlijk."
Behalve een bericht op de site, heeft Renzen ook een persoonlijke brief naar alle klanten van Stint Urban Mobility verstuurd. Daarin staat volgens Omroep Brabant dat Renzen alle verantwoordelijkheid neemt als blijkt dat het ongeluk in Oss te maken heeft met de kwaliteit van de Stint.
Kanttekeningen
Of dat zo is, moet de tijd uitwijzen. Gisteren kwam in elk geval het nieuws naar buiten dat twee belangrijke verkeersinstanties in het verleden kanttekeningen hebben geplaatst bij de stint. Daarop heeft Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft laten weten dat de toelatingsprocedure voor de stint tegen het licht wordt gehouden. Ze ziet echter geen reden om de elektrische bolderkar op de openbare weg nu ineens te verbieden.
In 2011 toonden de RDW en onderzoeksinstituut SWOV zich kritisch over de stint. De RDW, de overheidsdienst die over voertuigregistraties gaat, merkte op dat het vervoersmiddel te breed is. Een stint geldt als 'bijzondere bromfiets' en die mogen maximaal 75 centimeter breed zijn. De stint ligt daar met 110 centimeter flink boven. Maar dat werd niet als onoverkomelijk bezwaar gezien, aangezien bakfietsen ook 150 centimeter van de weg mogen gebruiken.
SWOV had geen technische bezwaren, maar wel bedenkingen bij het feit dat ,,ieder persoon van 16 jaar of ouder zonder enige rijopleiding’’ tien kinderen zou kunnen vervoeren. De onderzoekers pleitten voor aanvullend onderzoek naar de eisen die aan bestuurders gesteld moeten worden.
Standaardtrainingen
Dat advies werd niet gevolgd. In plaats daarvan sprak het ministerie met de fabrikant af dat die standaardtrainingen aanbiedt bij de aanschaf. ,,Ook daarna blijft de mogelijkheid om bij de producent gratis trainingen te volgen, die in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland worden ontwikkeld'', schrijft de minister aan de Tweede Kamer.
Het ministerie gaat het toelatingsproces voor stints, maar ook voor andere licht gemotoriseerde voertuigen met een maximumsnelheid van 25 km per uur, opnieuw tegen het licht houden. De politie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de NS en ProRail onderzoeken het drama in Oss.
De leerkrachten van de zwaar getroffen basisschool De Korenaer kregen ruggensteun van zo'n honderd collega's van andere scholen in Oss.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Al meer dan een ton voor slachtoffers Oss
De donaties voor de slachtoffers en nabestaanden van het ongeluk in Oss blijven binnen komen. Het bedrag van de inzamelingsacties van vader Nick Nietveld was vanmorgen opgelopen tot boven de 100.000 euro. -
Indrukwekkend eerbetoon gezinsmoord-slachtoffers Anna (38) en Dani (6) in Geldermalsen
Tientallen mensen hebben zich vanmiddag in Geldermalsen verzameld om een laatste eerbetoon te brengen aan Anna (38) en Dani (6), de moeder en zoon die vorige week omkwamen in Geldermalsen. De mensen sluiten straks aan bij een erehaag van kinderen bij de basisschool van Dani, waar de rouwstoet voorbij trekt. -
Oss staat in weekeinde stil bij ongeluk
Oss staat dit weekeinde uitgebreid stil bij het ongeval met de stint afgelopen donderdag op een spoorwegovergang. Bij het ongeluk kwamen vier kinderen om het leven en raakte een vijfde kind (11) en een medewerkster (32) van kinderopvang Okido zwaargewond.
-
PREMIUM
Geert Mak: ‘Gênant hoe weinig Nederland werkelijk doet met de sancties tegen Rusland’
Afgelopen week ontving Geert Mak in Berlijn de prijs voor het beste politieke boek, vandaag wordt hij in Leuven gelauwerd voor zijn bijdrage aan de Europese geschiedschrijving. Als hij over vijftig jaar zou terugkijken op deze tijd, wat zou hij dan zien? -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
7
Gevangenissen wapenen zich tegen smokkeldrones, ‘luchtpost’ is plaag in heel Nederland
Alle gevangenissen krijgen een systeem waarmee drones gedetecteerd kunnen worden. Criminelen gebruiken in toenemende mate radiografisch bestuurbare vliegtuigjes om drugs, telefoons en wapens gevangenissen in te smokkelen.