Volledig scherm
Een pinautomaat aan de Keiweg in Oosterhout is gesloten. © MaRicMedia

ABN Amro sluit tientallen pinautomaten na plofkraken: ‘Deze bendes gebruiken zó veel geweld’

ABN Amro gaat tientallen pinautomaten sluiten na plofkraken in onder andere Amsterdam, Zundert, Breda en Tilburg. De bank geeft aan voor de veiligheid van omwonenden te kiezen, maar zegt niet in welke plaatsen de automaten gesloten worden.

In Amsterdam komen steeds vaker plofkraken voor. Vannacht rond 03.35 uur was het weer eens raak. Drie personen probeerden een pinautomaat in Amsterdam-Noord te kraken, maar het lukte hen niet om iets buit te maken. Na het opblazen van de geldautomaat reden ze weg op één scooter. Ze hadden een grote zwart-wit geblokte boodschappentas bij zich en waren gekleed in een donker regenpak met een zilverkleurig reflecterende streep op de borst. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) die meteen ter plaatse was gekomen vond verder geen explosieven meer in de omgeving. Rond 07.15 uur werd het onderzoek ter plaatse dan ook afgerond. 

Eerder deze week maakte de gemeente Amsterdam al bekend nieuwe locaties te willen zoeken voor geldautomaten die te dicht bij woningen staan. Geldautomaten in gebieden waar eerder plofkraken zijn geweest, hebben uiteraard prioriteit om te worden bekeken.

Brabant

Ook in Brabant was het afgelopen week meerdere malen raak. Een woordvoerder van ABN Amro vertelde woensdag na de kraak in Zundert tegen BN DeStem al dat het toenemende geweld waarmee plofkraken gepleegd worden de bank zorgen baart. Hij noemde de kraak in Zundert eentje van de ‘allerheftigste’ soort, omdat omwonenden halsoverkop hun woning midden in de nacht hebben moeten verlaten.

Een dag later was het raak in Breda. Daar werd een pinautomaat in winkelcentrum Hoge Vucht aan de Antwerpenstraat volledig verwoest. Voor ABN Amro het sein om tientallen pinautomaten in het land te sluiten.  ,,De veiligheid staat voorop", aldus een woordvoerder. ,,Deze professionele bendes gebruiken zó veel geweld. Het is veiliger om pinautomaten te sluiten. Niet alleen voor ons, maar ook voor omwonenden.”

Tenenkrommend

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt het tenenkrommend dat ABN AMRO geldautomaten heeft moeten sluiten. Hoekstra vindt het belangrijk dat iedereen in Nederland binnen een redelijke afstand toegang heeft tot contant geld. ,,Mijn indruk is dat banken dat ook echt wel heel duidelijk op hun netvlies hebben”, aldus de minister. ,,Tegelijkertijd snap ik ook echt dat banken in hun maag zitten met het tuig dat die dingen vernielt.”

Justitieminister Ferd Grapperhaus vindt het een reden tot zorg dat het aantal plofkraken de laatste tijd toeneemt. Ook hij heeft er begrip voor dat banken op sommige risicolocaties geen geldautomaten meer plaatsen. ,,Ik realiseer me dat dit heel akelig is voor mensen die daar direct in de buurt wonen. Aan de andere kant moeten we om de veiligheid van de omgeving denken.”

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.