Er werden acht handgranaten aangetroffen op het woonwagenkamp in Lith.
Volledig scherm
Er werden acht handgranaten aangetroffen op het woonwagenkamp in Lith. © Politie

Acht handgranaten gevonden in woonwagenkamp Brabant

Bij de grootscheepse doorzoeking van het woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith zijn donderdag acht handgranaten gevonden. Een vierde verdachte in het onderzoek in operatie Alfa werd niet aangetroffen. Dat meldt de politie. ,,De kans bestond dat hij op één van de locaties aanwezig was, maar hij werd niet aangetroffen.”

Naar hem wordt nog gezocht. De handgranaten zijn door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) veiliggesteld.

In een chalet in het Friese Sumar, dat in verband met dezelfde operatie ook werd doorzocht, is een vuurwapen aangetroffen. Het doorzochte chalet ligt op een vakantiepark van zo'n 250 woningen.

De doorzoeking van het kamp in Lith wordt aan het begin van donderdagavond afgerond en gaat vrijdag verder. Kampbewoners zijn op een andere locatie ondergebracht, vertelt de politie. De politie viel donderdagochtend 06.00 uur op de twee locaties binnen met arrestatieteams. Sindsdien zijn eenheden bezig met de zoekactie, de nieuwste stap in operatie Alfa naar Martien R.

Het kamp en de directe omgeving werden volledig afgesloten met hekken. Specialisten van Defensie en de Belastingdienst en meer dan honderd agenten waren donderdag in touw.

Een woordvoerder van de politie geeft aan dat men het kamp in Lith niet tegelijkertijd kon binnenvallen met het kamp in Oss. Dat heeft te maken met de capaciteit en de logistieke aspecten van de operatie.

Tekst gaat verder onder foto's.

De politie heeft een inval gedaan in een woonwagenkamp in Lith. De inval maakt deel uit van Operatie Alfa, een politieonderzoek naar een criminele familie in Oss.
Volledig scherm
De politie heeft een inval gedaan in een woonwagenkamp in Lith. De inval maakt deel uit van Operatie Alfa, een politieonderzoek naar een criminele familie in Oss. © ANP
Veel politie op het woonwagenkamp in Lith, donderdagochtend.
Volledig scherm
Veel politie op het woonwagenkamp in Lith, donderdagochtend. © Gabor Heeres

Chalet in Friesland

Het vuurwapen dat in het Friese chalet werd aangetroffen, was verstopt onder een matras. ,,De doorzoeking van het chalet op het vakantiepark is helemaal afgerond. De politie en het Openbaar Ministerie benadrukken dat het vakantiepark op geen enkele manier wordt gelinkt aan de criminele activiteiten van de familie.”

Operatie Alfa begon vorige week woensdag. Op een woonwagenkamp in Oss vond een enorm onderzoek plaats. Later waren er doorzoekingen in Berghem, Macharen en Oijen. In Berghem werden onder meer harddrugs en chemicaliën voor de productie van synthetische drugs gevonden. 

Verdachten in volledige beperkingen

Veel mensen vragen zich af op Operatie Alfa inmiddels is afgerond: ,,Of er nieuwe acties volgen, moet blijken uit verder onderzoek”, zo vertelt de onderzoeksleider. Hij benadrukt verder dat de verdachten in alle beperkingen zitten: ,,Dat betekent dat wij geen nadere details over het lopende onderzoek kunnen delen.”

Meer lezen over Martien R. en het grote politieonderzoek naar zijn familie? 

• Op woensdag 13 november viel de politie met honderd man binnen op een woonwagenkamp in Oss. Daarbij werden Martien R., zijn zoon Anton en broer Toon opgepakt. 

• Martien R. wordt gezien als de ongekroonde onderkoning van de Osse onderwereld. Hij en zijn familie zouden de hoofdrol kunnen spelen in een Netflix-serie. Wie zijn zij? 

• Bij het dagenlange onderzoek op het kamp in Oss heeft de politie een flinke vangst gedaan. Er lagen kalasjnikovs, vuurwapens, een explosief en drugs. We zetten alle vondsten op een rij.

• Er is sinds de eerste inval in het woonwagenkamp in Oss veel gebeurd. Hier zetten we de gebeurtenissen tot en met woensdag op volgorde