‘Achterstandsjongere krijgt nog minder kansen door coronacrisis’
De coronacrisis treft vooral jongeren met ouders met een lage sociaaleconomische status, een niet-westerse migratie-achtergrond of jonge mensen die al kwetsbaar zijn door een chronische aandoening. Dat blijkt uit een nieuwe verkenning van het SER Jongerenplatform.
Edwin van der AaLaatste update:21-01-22, 10:02
Door de crisis is de kansenongelijkheid van jongeren in het onderwijs verder vergroot, schrijft het Jongerenplatform in de nieuwe verkenning ‘Veelbelovend’ die vandaag is gepubliceerd. En wie minder opgeleid is, heeft nu nog meer moeite om een baan te vinden. De huidige onzekere economische situatie raakt vooral de jeugd. Daarnaast is het voornamelijk voor jongeren lastig om een betaalbare woning te vinden. Ook voelen scholieren, studenten, jonge werkenden en jonge ouders meer mentale druk.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
De afgelopen twee jaar is de positie van jongeren op veel gebieden niet verbeterd en in een aantal gevallen zelfs verslechterd. Vooral kwetsbare jongeren voelen de pijn, aldus de schrijvers. Deze groep jeugdigen rapporteert meer problemen bij het volgen van een opleiding, het vinden van een woning en een (vaste) baan en het combineren van werk en de zorg voor kinderen. ,,De onzichtbare muur tussen jongeren met meer en minder kansen blijft nog stevig overeind”, luidt de conclusie.
Er bekaaid afkomen
Toen het SER Jongerenplatform in 2019 de verkenning ‘Hoge verwachtingen’ publiceerde, bleek al dat jongeren er bekaaid afkomen tegenwoordig. Een betaalbare woning vinden, goed onderwijs kunnen volgen, een gezin starten en werk met perspectief vinden; veel jongeren vinden het steeds moeilijker om dat te realiseren.
,,In de afgelopen twee jaar is er veel aandacht geweest voor de positie van jongeren en hebben jongeren zich meer laten horen. Dat heeft geleid tot mooie beloften van de politiek. Die zijn nog lang niet waargemaakt. Er zijn nog steeds grote problemen”, aldus voorzitter Maurice Knijnenburg van het SER Jongerenplatform.
De mooie beloften van de politiek zijn nog lang niet waargemaakt. Er zijn nog steeds grote problemen
Voorzitter Maurice Knijnenburg van het SER Jongerenplatform
In de verkenning, die is gericht aan meerdere bewindspersonen, haalt het Jongerenplatform uit naar het kabinet. Dat beloofde eerder de zorgen van jongeren serieus te gaan nemen. ,,Dit heeft echter onvoldoende geleid tot resultaten en heeft niet gezorgd voor een verbetering van de positie van jongeren. Sterker nog, het kabinetsbeleid levert op veel onderdelen juist een zwakkere positie op.”
Alarmerende onderzoeksresultaten
Zo is de ‘generatietoets’ nog steeds niet ingezet. In zo'n toets worden de effecten op verschillende generaties meegenomen bij het maken van overheidsplannen. Verder is het nog lastiger geworden voor de jeugd om een geschikte woning te vinden. En nieuwe onderzoeksresultaten over de mentale druk onder jongeren zijn ‘alarmerend’, maar hebben volgens het SER Jongerenplatform nog niet geleid tot concreet beleid. ,,De coronacrisis heeft opnieuw laten zien hoe kwetsbaar jongeren zijn - omdat zij steeds vaker en langer flexwerk doen - voor economische schokken.”
Het Jongerenplatform adviseert de bewindslieden om ‘de basis op orde te brengen’. Zo moet er ‘structureel’ en ‘samenhangend’ beleid komen voor alle jongeren en toekomstige generaties. Dan moet de jeugd wel een stem krijgen, inspraak in de plannen, en moeten er financiële middelen komen. Dat betekent dat er op vaste basis geld wordt vrijgemaakt om de positie van jongeren te verbeteren. Tot slot moeten alle jongeren de gelegenheid krijgen om een (sociaal) netwerk op te bouwen. Dat helpt ze in de toekomst bij het vinden van een goede opleiding, juiste baan of geschikte woning.
,,Het is tijd voor een duidelijke strategie en samenhangende langetermijnkoers, daar is tot nu toe nooit sprake van geweest en deze generatie jongeren is daar duidelijk de dupe van geworden”, aldus Knijnenburg.