Werkzaamheden aan de nieuwe Randstad-Noordring, een nieuw verbinding van hoogspanningsnetbeheerder TenneT die dwars door de Randstad voert.
Volledig scherm
PREMIUM
Werkzaamheden aan de nieuwe Randstad-Noordring, een nieuw verbinding van hoogspanningsnetbeheerder TenneT die dwars door de Randstad voert. © ANP / Peter Hilz

Actieteam wil dat regering stroominfarct aanpakt: ‘Klimaatdoelen op de tocht’

Nieuw actieplanDoordat het stroomnet op steeds meer plekken vol is, dreigt Nederland de duurzaamheidsdoelen in 2030 te missen en verslechtert het vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven. Een bonte coalitie van veertien organisaties eist dat het kabinet snel actie onderneemt en lanceert een serie voorstellen.

  1. Stroomnet is vol en dat gaan we merken: wachten op zonnepanelen en één op de drie straten open
    PREMIUM

    Stroomnet is vol en dat gaan we merken: wachten op zonnepane­len en één op de drie straten open

    Door de overgang naar duurzame energie loopt het stroomnet in Nederland vol. Netbeheerders moeten steeds vaker ‘nee’ verkopen als nieuwe bedrijven of scholen een aansluiting aanvragen of zonnepanelen willen leggen. Er is zelfs zo weinig ruimte, dat ook gewone Nederlanders binnenkort moeten wachten als zij thuis zonnepanelen, een warmtepomp of laadpaal willen installeren. Dat zegt grote netbeheerder Alliander.