Adviesraad: doorbreek taboe over suikertaks en duurdere alcohol

VideoDe gezondheidszorg slokt te veel personeel en overheidsgeld op. Zonder harde keuzes, zoals een suikertaks of minimumprijs voor alcohol, loopt het systeem vast.

4 reacties

 • Harm Platz Platz

  1 maand geleden
  Het zou logisch zijn dat gezond eten goedkoper zou worden en ongezonde duurder. In de UK heeft de voedsel industrie een decennia gesteggeld over een suikerlimiet in de frisdrank, want dat kon niet anders. De overheid was dat zat en stelde: Diegene die in 3 maand geen 25% minder suiker in de frisdrank heeft wordt van de markt gehaald en........toen kon wat de voedsel fabrikanten eerder hadden gezegd toch zonder probleem kon. Nu is 25% suiker minder in frisdrank nog belachelijk veel suiker.
 • J Breemhaar

  1 maand geleden
  Goedemorgen, Goed verhaal maar ik mis nog wat: Zullen we het ook eens hebben over zorgkosten als gevolg van "sport" ongelukken en als gevolg van extreme vakantieactiviteiten? De enorme revalidatiekosten die vaak daar mee gepaard gaan? Altijd maar wijzen naar die ander! Vr gr en pas goed op jezelf
 • A van Klaveren

  1 maand geleden
  Zaken als vrijheid en gemeenschapszin zijn belangrijker dan geld. Je kunt niet iemand verplichten gezond te leven door “ongezond” voedsel onbetaalbaar te maken. Dat is een ernstige inbreuk op de keuzevrijheid en raakt bovendien ook alleen de lagere inkomens. Betere en intensievere voorlichting en sociale controle is het enige dat je doen kan.
 • Yvonne Veld

  1 maand geleden
  Maak gezonde voeding, groente en fruit niet onnodig duur door dat in een hoge belastingcategorie te plaatsen. De overheid denkt hiermee alleen maar aan de eigen portemonnee en niet aan die van de minder bedeelde burgers. Pak daarnaast de voedingsindustrie, waar ze nog altijd teveel suiker, zout en vet in het voedsel kwakken, eens keihard aan. Zelfregulatie werkt bij hen niet en met fluwelen handschoenen aanpakken ook niet. Geld hoort hier niet te regeren. Weg met de lobby's van Unilever, enz.