Agractie stapt uit overleg met kabinet over landbouwakkoord; grond is splijtpunt
Boerenactiegroep Agractie stapt uit het overleg over het landbouwakkoord met het kabinet. Dat laat voorman Bart Kemp weten, die in Ermelo aanwezig was bij een vergadering met boeren, belangenorganisaties, natuurbeheerders, provincies en het ministerie van Landbouw over de inhoud van het landbouwakkoord.
De actieclub overweegt pas weer deel te nemen aan het overleg ‘als er een handreiking wordt gedaan, met name over het grondbeleid‘. De actiegroep liet van tevoren al weten het niet eens te zijn met een aantal voorgestelde onderdelen van het landbouwakkoord.
,,Er is geen onderhandelingsresultaat waarbij het grootschalig aanwijzen van gronden met verplichte beperkingen van de baan is. Daarom schorten wij deelname van Agractie Nederland als lid van de hoofdtafel op”, aldus Kemps. Volgens hem heeft Agractie diverse oplossingen aangereikt, maar tot dusver zonder succes.
Breken
's Lands grootste landbouworganisatie LTO Nederland blijft wel aan tafel. Ze stelt te willen blijven knokken voor een zo goed mogelijk eindresultaat. ,,Wat ons betreft is nu breken niet in het belang van de Nederlandse boeren en tuinders", aldus voorzitter Sjaak van der Tak.
Afgelopen zondag maakte Dutch Dairymen Board, een kleinere organisatie van melkveehouders, ook al bekend op te stappen. Sinds de winst van BBB tijdens de provinciale verkiezingen lijken de kaarten ineens anders geschud en hopen boerenorganisaties vooral beweging te zien vanuit de regeringscoalitie.
Het landbouwakkoord gaat over de toekomst van de landbouwsector na 2040 en niet over het stikstofbeleid. Maar volgens veel deelnemers is het stikstofbeleid wel grotendeels bepalend voor de vraag voor welke boerenbedrijven er na 2040 nog toekomst is.
Vloerkleed weg
Een van de meest gevoelige onderwerpen is grondgebruik. Want hoeveel land blijft er over voor boeren en tuinders om te bewerken? UIt een eigen onderzoek van de melkveehouderij bleek dat door allerlei overheidsmaatregelen deze sector 236.000 tot 400.000 hectare grond dreigt te verliezen. ,,Ze trekken het vloerkleed onder de sector vandaan”, stelde NMV-voorzitter Henk Bleker begin februari al.
Pijnpunt is de wens van de overheid om 'landschapsgrond’ aan te wijzen. Dat is grond die nu in gebruik is bij boeren, maar waarop diensten als natuur en recreatie een plek zouden moeten krijgen. Agractie van Bart Kemp stelde daarop voor dat natuurorganisaties hun terreinen, die ze de afgelopen decennia deels in handen kregen door onteigening van boeren, beschikbaar stellen voor het vee van agrariërs. Daarover is voorlopig geen overeenstemming.
En dan zijn er nog drie punten waarop boeren willen dat het kabinet beweegt, maar waar minister Adema, die als bewindsman van LNV over een landbouwakkoord onderhandelt, eigenlijk niets over te zeggen heeft. Dat is de vraag of het kabinet 2030 als deadline voor stikstofdoelen wil laten vallen, net als de gedwongen onteigening als uiterste middel in het stikstofbeleid. Beide onderwerpen liggen bij collega Van der Wal.
En over de vraag of er meer budget beschikbaar kan komen voor uitvoering van een eventueel landbouwakkoord gaan de bewindslieden van Financiën. Kortom: Adema onderhandelt met de handen op de rug, zo stellen deelnemers aan de besprekingen. Mogelijk worden er volgende week opnieuw twee dagen uitgetrokken voor overleg.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Wat is stikstof nu precies en welke invloed heeft het op onze natuur en onze wereld? (video):
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Aanhangers Erdogan vieren feest in Haagse Schilderswijk, zwaargewonde na ontploffing vuurwerk
Den Haag -
PREMIUM
Amnesty reageert op politiebonden: ‘Extinction Rebellion is vreedzaam, de blokkeerfriezen niet’
De politie maakt zich onterecht kwaad over het niet-vervolgen van ruim 1500 mensen die zaterdag de A12 bij Den Haag blokkeerden, zeggen mensenrechtenorganisaties. De veelgemaakte vergelijking met de blokkeerfriezen op de A7 - waar wel vervolging plaatsvond - gaat volgens hen volledig mank. Wanneer is een snelweg blokkeren straffeloos? -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
Reddingsbrigade waarschuwt: pas op met zwemmen in koud water, ‘wacht nog half maandje’
Met warm weer in aantocht - donderdag begint de meteorologische zomer officieel - neemt ook het aantal mensen dat het water opzoekt toe. Was het Pinksterweekend ondanks de zon nog wat fris voor een duik, woensdag kan het landinwaarts richting de 25 graden gaan. Lekker zwemweer? Zo vroeg in het jaar is het water nog erg koud, waarschuwt de reddingsbrigade. ‘Doe het niet op dit moment, het is nog niet warm genoeg.’
-
PREMIUM
Fietsenmakers hopen geen tandems te treffen bij Fietselfstedentocht, maar dan komt er een driezitter
-
-
-
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen? -
MET VIDEO
'Witgewassen cokewinsten' en explosieven voor de deur: geldwisselkantoren gesloten
Het ene na het andere geldwisselkantoor van het bedrijf Suri-Change wordt gesloten, nu de afgelopen week bij verschillende vestigingen in de Randstad explosies plaatsvonden. Suri-Change lag al onder vuur, omdat er volgens justitie miljoenen en miljoenen aan crimineel geld zouden zijn witgewassen.
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRiet Pluim
Marco van de Rozenberg
Willem Reurslag
van den Berg
H de Vries