Air France-KLM krabbelt weer op en lijdt minder verlies dan vorig jaar
Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern Air France-KLM lijkt weer langzaam uit de coronacrisis op te krabbelen. Het nettoverlies is in het derde kwartaal sterk teruggedrongen en er is zelfs sprake van operationele winst.
BinnenlandredactieLaatste update:29-10-21, 11:13
Als rentes en belastingen niet worden meegerekend, kwamen de cijfers van het bedrijf weer voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in de plus te staan.
Dit kwam doordat het concern dankzij soepelere reisregels veel meer passagiers dan een jaar eerder kon vervoeren en profiteerde van eerder ingezette bezuinigingen.
Bijna 17 miljoen passagiers
Air France-KLM vervoerde in de belangrijke zomermaanden juli, augustus en september bijna 17 miljoen passagiers. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen golden binnen Europa nog veel reisrestricties die vanwege vaccinatiecampagnes en het EU-brede coronapaspoort zijn komen te vervallen. Daarnaast zaten vliegtuigen voller dan tijdens de coronamaanden en forse banenreducties zorgden ook voor lagere kosten.
Dat onder de streep nog wel een verlies van 192 miljoen euro staat, komt onder andere door alle rentebetalingen die Air France-KLM moet doen op de noodkredieten die het concern in crisistijd overeind hielden. Maar dat verlies is kleiner dan het bedrag dat vorig jaar rond deze tijd nog open stond, dat was namelijk 1,6 miljard euro.
Nog niet helemaal terug op niveau
De weg naar herstel is hobbelig en lang
Pieter Elbers, topman KLM
Voor Air France-KLM is de aanstaande opening van de Amerikaanse grenzen voor gevaccineerde Europese reizigers een grote meevaller. Nadat bekend was geworden dat de Verenigde Staten vanaf 8 november passagiers uit EU-lidstaten toelaten, kwamen er veel boekingen voor het najaar en het feestdagenseizoen binnen.
Helemaal terug op het niveau van voor de coronapandemie is Air France-KLM nog niet. Onder meer in Azië zijn er nog veel coronabeperkingen.
Air France-KLM zint nog op manieren om de eigen balans te versterken. Gesprekken over extra steun van de Nederlandse overheid om het eigen vermogen van KLM aan te sterken lopen nog. Parijs kwam Air France eerder dit jaar al wel te hulp met extra steun ter waarde van 4 miljard euro, waarvan 1 miljard euro aan nieuw kapitaal.
‘Ruim uit de voeten’
Toch kan KLM voorlopig nog ‘ruim uit de voeten’ met de noodkredieten die de luchtvaartmaatschappij met hulp van de overheid binnenhaalde. Van de 3,4 miljard euro aan leningen is nu 1 miljard gebruikt, laat topman Pieter Elbers weten in een toelichting op de kwartaalcijfers van Air France-KLM. ,,De weg naar herstel is hobbelig en lang”, zegt Elbers.
Een probleem dat binnenkort kan opspelen zijn de havengelden die KLM op zijn thuisbasis Schiphol moet gaan betalen. De luchthaven wil de tarieven in de komende drie jaar met zo’n 40 procent verhogen om de coronaperiode te boven te komen. Bij Elbers stuit dit op onbegrip. ,,Veertig procent erbij is een enorme opdonder. In Parijs gaat het bijvoorbeeld met slechts 2 procent omhoog”, zegt hij. ,,Schiphol heeft het natuurlijk ook moeilijk gehad, maar wij verhogen onze ticketprijs ook niet met 40 procent. De vraag is hoe je zorgt voor herstel zonder dit in de knop te breken. Dit helpt daar volstrekt niet bij.”
CO2-Neutraal
KLM wil zich net als de gehele luchtvaartsector inzetten om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Eerder deze week pleitte milieuorganisatie Greenpeace er nog voor om vluchten op korte afstanden in de Europese Unie te verbieden als er milieuvriendelijkere alternatieven voorhanden zijn, zoals de trein. Elbers is sceptisch over treinreizen als vervanging van het vliegtuig.
,,Voor sommige reizigers is dat misschien prima, maar voor een heel groot deel is het geen alternatief”, zegt hij. ,,De afgelopen periode heeft geleerd dat er niet één oplossing is. Dat kunnen treinen zijn, maar ook vlootvervanging en duurzame brandstoffen. En de meeste vervuiling zit op de lange afstanden, dus dan zal je toch naar brandstoffen moeten kijken.”
Beluister ook onze podcast Geld Dichtbij:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.