Volledig scherm
Een bosbrand in de buurt van Porto Velho. © AP

Al 150.000 euro opgehaald voor noodactie voor Amazone

De spontane noodactie van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor de Amazone heeft sinds donderdagavond al 150.000 euro opgebracht. De natuurbeschermingsorganisatie is onder de indruk van het aantal steunbetuigingen.

,,Er zijn zo ontzettend veel mensen die samen íets willen doen voor het grootste regenwoud op aarde. Dat geeft hoop voor de toekomst. De actie loopt zeker de komende week nog door’’, aldus Kirsten Schuijt, directeur van de Nederlandse tak van WWF.

Het extra geld wordt direct ingezet bij de bestrijding van diverse brandhaarden in het Amazonegebied en omliggende natuurparken. Ook buiten Brazilië branden enorme oppervlaktes. Rangers van de Fire Fighter groep in natuurgebied Chiquitania in Bolivia zitten te springen om meer materiaal om de branden te blussen. In dit gebied ten zuiden van de Amazone komen onder andere de jaguar, poema en reuzenotter voor. Schuijt: ,,De afgelopen tijd zijn vele hectaren natuur in rook opgegaan, mede als gevolg van ontbossing voor veeteelt. Hierdoor wordt het leefgebied van lokale gemeenschappen en talloze bijzondere dieren en planten ernstig bedreigd. Dankzij de gulle giften uit Nederland krijgen 40 parkrangers in dit natuurgebied extra veiligheidspakken, zuurstofmaskers en helmen. Zo kunnen we echt iets concreets doen voor de mensen en dieren in Zuid-Amerika!”

Naast acute hulp vindt WWF het voor de langere termijn van groot belang dat het Nederlandse kabinet aandringt op Europese regelgeving die ervoor zorgt dat er geen producten en grondstoffen binnenkomen uit ontboste gebieden. “Nederland is een groot handelsland en kan er samen met andere Europese lidstaten voor zorgen dat er in handelsakkoorden bindende afspraken komen over duurzaamheid en het tegengaan van ontbossing”, benadrukt Schuijt.

De Braziliaanse president Bolsonaro heeft inmiddels het leger ingezet om de branden te bestrijden.

Bekijk hier de toelichting van president Bolsonaro op het inzetten van het leger:

Volledig scherm
Nachtopnames van NASA van de brandende Amazone. De beelden zijn tussen 15 en 19 augustus gemaakt door de satellieten Terra en Aqua MODIS . © EPA