Koning Willem-Alexander ontvangt toenmalig D66-leider Alexander Pechtold op Paleis Noordeinde in 2017.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander ontvangt toenmalig D66-leider Alexander Pechtold op Paleis Noordeinde in 2017. © ANP / ANP

Alexander Pechtold pleit voor afschaffen monarchie: ‘Moet eindigen na Willem-Alexander’

Met pollVoormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich moet wagen aan de discussie of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is.

50 reacties

 • jack luteijn

  2 maanden geleden
  @ Robbert Scholten Aub geen medelijden met ons koningshuis ! Ze geloven er zélf hartstochtelijk in! Bovendien is de beloning voor deze familie Inclusief de aangetrouwde prinsessen en aanverwanten zonder enige twijfel van “ koninklijke hoogte”
 • jack luteijn

  2 maanden geleden
  De monarchie is niet meer van deze tijd ! De hieraan verbonden kosten rijzen de pan helemaal uit. Te veel prinsen én prinsessen ,teveel onnodige privileges! De burgers zijn het muv de vlaggetjes zwaaiers zat… Stoppen en de procedure zsm inzetten ! Punt uit Basta
 • Robbert Scholten

  2 maanden geleden
  Ik ben sterk voor het afschaffen van de overbodige monarchie,het is een reliek uit de feodale tijd,het voegde en voegt niets toe,is verschrikkelijk ouderwets en ongelooflijk antidemocratisch,bovendien blokkeert het de levens van de oranjefamilie,als ik de beelden van ze zie heb ik medelijden met ze en vind ik het rot dat ze voor voor zoiets zijn misbruikt
 • Eric Moll

  2 maanden geleden
  We leven niet in een sprookje, dus een koning is niet meer representatief voor 'het volk'. En idd. de koning maakt er vaak een potje van. Verder mag-ie alleen linten knippen, krijgt-ie veel te veel geld, waarvan we van Rutte niks mogen zeggen. Maar wil Amalia eigenlijk nog wel koningin worden? Haar hele leven braaf knipmessende mensen zien, maar nooit je mening mogen geven? Staatshoofd zijn zonder stem? Louter representatieve functie bekleden? Ik zou weigeren, zéker met zo'n klap geld achter me.
 • Adri Stevens

  2 maanden geleden
  Als we een President zouden moeten kiezen dan stond Alexander Pechtold vooraan van de rij. Wel met pijn in zijn ellebogen maar dat heeft hij er wel voor over.