Volledig scherm
PREMIUM
De viering van Chinees Nieuwjaar zaterdag in Den Haag © Frank Jansen

Ambassadeur waarschuwt Chinese gemeenschap in Nederland voor coronavirus

De Chinese ambassadeur in Nederland heeft de viering van het Chinees Nieuwjaar in Den Haag vanmiddag aangegrepen om de Chinese gemeenschap te waarschuwen voor het mysterieuze coronavirus. Hij vroeg mensen die onlangs in de omgeving van Wuhan zijn geweest om grote evenementen zoals nieuwjaarsfestiviteiten te mijden en direct naar het ziekenhuis te gaan als ze zich niet lekker voelen.

Nu blijkt dat het virus ook in Frankrijk drie slachtoffers heeft gemaakt, zijn preventieve maatregelen volgens de Chinese ambassadeur Xu Hong extra belangrijk. ,,Als u zich niet zo lekker voelt, adviseer ik om naar het ziekenhuis te gaan. De ambassade staat klaar voor hulp’’, zei hij in zijn toespraak in het Haagse Stadhuis die werd bijgewoond door enkele duizenden Chinezen en Nederlanders. 

Over de verspreiding van het virus onderhoudt de Chinese ambassade in Den Haag nauw contact met de Chinese autoriteiten, de Nederlandse overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie, zei hij. ,,Ik wil benadrukken dat u niet bang hoeft te zijn. Natuurlijk is het wel belangrijk om goed op de hygiëne te letten. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het virus niet naar Nederland komt.’’

 1. Italiaanse viroloog walgt van paniekzaaierij rondom coronavirus: ‘We zijn niét in oorlog’

  Italiaanse viroloog walgt van paniekzaai­e­rij rondom coronavi­rus: ‘We zijn niét in oorlog’

  Sinds twee weken werkt ze zonder pauze, de directeur van het laboratorium voor Microbiologie in in Milaan die de tests op het coronavirus uitvoert. In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica zegt Maria Rita Gismondo dat Italië doet alsof het in staat van oorlog verkeert, maar dat het om niet veel meer dan een normaal griepvirus gaat. Er is volgens haar sprake van ‘een bombardement van berichten die angst aanwakkeren en voor collectieve hersenspoeling zorgen’.
 2. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

  Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

  Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”
 3. Een gek gezicht: zes tankstations op paar kilometer van elkaar in een klein dorp
  PREMIUM

  Een gek gezicht: zes tankstati­ons op paar kilometer van elkaar in een klein dorp

  HAPS - Het is een gek gezicht in Haps. Op het bedrijventerrein Laarakker is kortgeleden het Greenpoint tankstation geopend en pal er naast wordt al driftig gebouwd aan een gloednieuwe Tango. Terwijl aan de overkant van de weg een BP zit en op een steenworp afstand aan de A73 twee grote tankstations zitten, een Total en een Shell. En of het niet genoeg is, is aan de Kalkhofseweg ook nog een pompstation gevestigd. Zes pompstations op een paar kilometer van elkaar.