Volledig scherm
Voorbeeld van een kogelwerend vest voor ambulancepersoneel. Het ontwerp van de vesten voor de Limburgse ambulancemedewerkers is nog niet vrijgegeven. © ANP / First Care Company

Ambulancepersoneel krijgt kogelwerende vesten, Deventer bedrijf gaat ze maken

updateHet Deventer bedrijf First Care Company gaat ambulancepersoneel in Zuid-Limburg nog dit jaar uitrusten met kogel- en steekwerende vesten. Andere regio’s moeten snel volgen, vindt Ambulancezorg Nederland. 

Alle Zuid-Limburgse ambulancemedewerkers krijgen een op maat gemaakt exemplaar. Het gaat in totaal om 150 kogel- en steekwerende vesten, beaamt eigenaar Ard Bennink van First Care Company.  De Zuid-Limburgse ambulancedienst heeft de primeur, het Deventer bedrijf is ook in gesprek over het uitrusten van andere ambulanceregio's.  

Messen

De hulpverleners moeten daarmee beter worden beschermd in onveilige situaties. Hulpverleners krijgen steeds vaker te maken met geweld. De vesten moeten hen ook beter beschermen bij eventuele terreursituaties. Daarom voldoen de vesten aan de hoogste landelijke beschermingsnormen, zegt Bennink. Ze zijn niet alleen bestand tegen messen, naalden, glas en scherpe voorwerpen maar houden ook kogels tegen. 

Quote

Het vest is licht en kan gedragen worden als bodywarmer.

First Care Company

Het Deventer bedrijf bestaat sinds twaalf jaar en levert beschermingsmiddelen aan particulieren maar ook aan speciale eenheden van de politie zoals arrestatieteams en observatieteams. ,,Toen de ambulancedienst in Limburg dit besluit nam zijn ze bij ons terecht gekomen.” 

Op basis van de normen en branche-specifieke eisen is het vest ontwikkeld. Het vest is licht en kan gedragen worden als bodywarmer, waarbij het niet opvalt dat het een beschermingsvest is, stelt het bedrijf. Het ambulancepersoneel behoudt volledige bewegingsvrijheid en heeft ook de mogelijkheid om eigen spullen in het vest op te bergen, zoals handschoenen of een stethoscoop.

Extreem geweld

Op termijn worden ook de andere ambulanceregio’s uitgerust met de vesten, zegt Nadiene Toby van Ambulancezorg Nederland. ,,De vesten worden ingezet bij situaties van extreem geweld. Denk aan terroristische aanslagen als de aanslagen in Brussen en Parijs,” zegt Toby. Ambulancezorg Nederland gaf enkele maanden geleden het advies aan alle ambulanceregio’s om de vesten aan te schaffen.

Het ambulancepersoneel is niet verplicht om de kogel- en steekwerende vesten altijd te dragen.