Volledig scherm
De Apache op de Ginkelse Heide bij Ede. © GinoPress B.V.

Apache maakt voorzorgslanding op Ginkelse Heide bij Ede

Een Apache heeft dinsdag aan het eind van de middag een zogenaamde voorzorgslanding gemaakt op de Ginkelse Heide bij Ede. Wat er precies met de gevechtshelikopter aan de hand is, is nog onduidelijk. 

Een speciaal team van de Koninklijke Luchtmacht, een Downed Aircraft Recovery Team (DART), onderzoekt de oorzaak van de ongeplande landing.

Een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht laat weten dat de Apache, die vanaf vliegbasis Gilze-Rijen in Noord-Brabant bezig was aan een reguliere oefening, mogelijk tot woensdagochtend op de Ginkelse Heide blijft staan. Bewakers blijven bij de helikopter.

,,Er kan van alles aan de hand zijn geweest’’, meldt de voorlichter. ,,Misschien was er iets met de motor of was er sprake van bepaalde gedragingen, zoals trillingen.’’ Een echt gevaarlijke situatie heeft zich, volgens hem, niet voorgedaan. De Apache is 'netjes' op de grond gezet en nadat de piloten zelf geen mankement konden ontdekken, is het DART ingeschakeld.

Oranje lampje

Een voorzorgslanding is ook iets anders dan een noodlanding, benadrukt hij. ,,Je moet je voorstellen dat je met je auto rijdt en dat er niet een rood, maar een oranje lampje gaat branden. Dan zet je 'm voor de zekerheid aan de kant. Wanneer er iets is met een F16, moeten we naar een vliegveld. Met een helikopter kun je in principe overal landen.’’

Voorzorgslandingen komen vaker voor, voegt hij toe. ,,Voor ons is dit dan ook niet heel apart.’’

  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.
  2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”