Volledig scherm
Suzyana Davayan en haar drie kinderen. © VINCENT JANNINK

Armeens gezin mag voorlopig blijven: ‘Het ziet er ineens hoopvol uit’

Het Armeense gezin Davayan, dat mogelijk uitgezet zou worden voor de totstandkoming van een nieuw kinderpardon, blijft voorlopig in Nederland. De IND neemt pas op 24 april een besluit over hun situatie.

,,Het ziet er plotseling hoopvol uit’’, zegt de lokale CDA-bestuurder Tiddo Mendelts uit Emmen, die het gezin bijstaat. ,,Een week geleden zag niemand nog een sprankje hoop. Maar door de politieke veranderingen in Den Haag lijkt alles ineens veranderd.’’

Het Armeense echtpaar vluchtte in 2010 naar Nederland, naar eigen zeggen omdat het werd bedreigd door een lokale maffiaclan. De IND ziet geen bewijs voor die dreiging en wees het asielverzoek af, ook al omdat Armenië wordt beschouwd als een veilig land. Intussen kreeg het gezin wel een derde kind, de inmiddels 5-jarige Alex.

Nu diverse partijen in de Tweede Kamer pleiten voor een ruimere regeling rond het kinderpardon, kan dat laatste van cruciaal belang zijn. Mogelijk wordt de regeling zo verruimd, dat gezinnen met een kind dat hier geboren is - en die hier minimaal vijf jaar verblijven - in Nederland mogen blijven. 

Quote

Ik denk dat de IND dit ijzer even uit het hete vuur wilde halen

Tiddo Mendelts, Begeleider van het Armeense gezin Davayan

Dat besluit dreigde voor het gezin Davayan echter te laat te komen; terwijl een debat in de Tweede Kamer is uitgesteld tot volgende week, en een nieuwe regeling nog langer op zich zal laten wachten, moest de familie zich donderdag melden bij de IND in Zwolle. Als daar de laatste aanvraag zou worden afgewezen, dreigde een snel vertrek naar Armenië. 

Maar bij de IND kreeg het gezin vandaag te horen dat het voorlopig in het AZC in Emmen mag blijven. ,,Ik denk dat de IND dit ijzer even uit het hete vuur wilde halen’’, zegt begeleider Mendelts. ,,Ze wilden daar uiteraard niets over zeggen, maar de toon van het gesprek was anders dan alle voorgaande gesprekken. Ik wil niet te vroeg juichen, want de beslissing kan nog altijd negatief uitvallen. Maar het lijkt erop dat de draai van het CDA in Den Haag op tijd kwam voor deze familie. En daar ben ik blij om.’’

Geen verband

Het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar de IND onder valt, stelt in reactie dat er geen verband is tussen de politieke ontwikkelingen en de situatie van het gezin in Emmen. ,,Het gezin Davayan heeft in oktober 2018 aangegeven een nieuwe aanvraag in het kader van het kinderpardon in te willen dienen. Daarvoor zijn zij vandaag bij het loket in Zwolle geweest om de aanvraag formeel rond te maken en het betalen van de leges. Daar hebben zij te horen gekregen dat er binnen 3 maanden een besluit wordt genomen. Dit is de gebruikelijke termijn voor het indienen van dit soort aanvragen’’, aldus een woordvoerder.