AstraZeneca heeft ‘ons’ vaccin klaar: 70 procent effectief, geen bijwerkingen
VIDEOAstraZeneca is de derde farmaceut die deze maand met vaccinnieuws komt: het coronavaccin van het Zweeds-Britse bedrijf is gemiddeld genomen voor 70 procent effectief. Dat blijkt uit resultaten die AstraZeneca vanochtend bekend heeft gemaakt.
Delen per e-mail
De kans is echter groot dat het vaccin nog veel effectiever is bij een kleinere dosering. Ook positief: tijdens de fase drie-proeven, waarbij het vaccin op ruim 23.000 mensen is getest, zijn geen ernstige bijwerkingen geconstateerd. Dat betekent dat het vaccin veilig is om te gebruiken, aldus AstraZeneca. De farmaceut gaat direct over tot een marktaanvraag bij de EMA, de Europese medicijnwaakhond.
Kostprijs
Nederland heeft 11,7 miljoen doses van het vaccin besteld dat is ontwikkeld aan de universiteit van Oxford. Eerder bleek al dat het vaccin ook goed aanslaat bij ouderen. Dat is bijzonder: veel vaccins werken juist minder bij senioren. AstraZeneca heeft aangegeven het vaccin tegen kostprijs te willen leveren. Dat zou neerkomen op een bedrag van 2,50 euro per dosis.
Pam Cheng, verantwoordelijk voor de logistiek bij AstraZeneca, zegt dat er vóór het einde van het jaar wereldwijd al miljoenen vaccin geleverd kunnen worden: ,,We mikken op 300 miljoen vaccins voor het einde van het eerste kwartaal van 2021. Uiteindelijk hopen we maandelijks zo’n 100 tot 200 miljoen vaccins te kunnen produceren.”
Luister voor het laatste corona nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
‘Lagere dosering werkt beter’
Afgelopen week maakten de Amerikaanse farmaceuten Pfizer en Moderna ook al bekend met een vaccin te komen. Die vaccins lijken vooralsnog een effectiviteit van ruim 90 procent te hebben. Andrew Pollard, hoofdonderzoeker van de universiteit van Oxford, zegt dat er aanwijzingen bestaan dat de effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin ook richting de 90 procent gaat: ,,Dat heeft te maken met de wijze van dosering.”
Het vaccin zou het beste werken als tijdens de eerste prik een halve dosis wordt toegediend en tijdens de tweede prik een volledige dosis van het vaccin. Uit de onderzoeken blijkt dat de effectiviteit dan op de door Pollard genoemde 90 procent zit. Bij proefpersonen die tijdens de twee prikken een volledige dosis kregen, is de effectiviteit slechts 62 procent.
Het is vooralsnog niet duidelijk waar het verschil vandaan komt. De doseringswijze betekent waarschijnlijk wel dat meer mensen gebruik kunnen maken van het vaccin.
Nederlandse touch
Het AstraZeneca-vaccin heeft duidelijk een link met Nederland. Zo is Nederlander Ruud Dobber als topman bij de farmaceut nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het vaccin en leidde viroloog Vincent Munster dit voorjaar de eerste vaccinonderzoeken met dieren. Ten slotte wordt het AstraZeneca-vaccin op grote schaal geproduceerd in Leiden.
Bekijk al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie onderzoekt beschieting bedrijfspand Rotterdam
In Rotterdam is de nacht van maandag op dinsdag een bedrijfspand beschoten aan de Abraham van Stolkweg. Dit meldt de politie. Er zijn geen gewonden gemeld. -
Nieuws Meisje (13) maakt eind aan haar leven na online verspreiding expliciete beelden
Een 13-jarig meisje uit Amsterdam-Zuidoost heeft afgelopen woensdag een einde aan haar leven gemaakt, nadat expliciete beelden van haar waren verspreid via sociale media. -
Amsterdamse politie zoekt op beelden naar relschoppers, 15 verdachten zitten nog vast
De Amsterdamse politie zegt op basis van de beelden die zijn gemaakt rondom de uit de hand gelopen demonstratie op het Museumplein extra onderzoek te doen naar relschoppers die nog nog niet zijn aangehouden. Bij de rellen raakten ook twee politieagenten en een politiepaard gewond, meldt de politie. Vijftien verdachten zitten nog vast. -
PREMIUM
VIDEO Doordat Anne (68) corona kreeg, werd ‘per ongeluk’ ontdekt dat ze kanker had
Zelf noemt ze het 'een gelukkig ongeluk'. Doordat ze corona kreeg, werd een tumor ontdekt in Annes nieren. Meestal wordt een niertumor pas ontdekt als het te laat is, maar in haar geval zijn de artsen er op tijd bij. Dankzij corona. -
PREMIUM
‘Publiek geheim’ ontsluierd: er liggen kernwapens in Volkel. En volgend jaar worden ze vernieuwd
Wat al tijden een publiek geheim mocht heten, wordt nu met documenten in handen van de Volkskrant bevestigd: Op vliegbasis Volkel liggen inderdaad Amerikaanse kernwapens. Een reeks details ligt op straat. De wapens worden naar verwachting volgend jaar gemoderniseerd, aldus de krant.
-
‘Overheid te laat bij ruim twee derde Wob-verzoeken’
Ministeries zijn in veel gevallen te laat met het verstrekken van documenten die door journalisten en andere derde partijen worden opgevraagd. Dat schrijft RTL Nieuws. -
PREMIUM
column Saskia Noort Avondklok doet denken aan de oorlog, dat is het ook en de vijand is het virus
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster is geraakt door portretten van coronadoden in The Guardian en legt zich daarom neer bij een eventuele avondklok. -
PREMIUM
VIDEO Noodkreet wetenschappers: we maken het corona thuis te aangenaam en daar kunnen we iets aan doen
Het moet nog écht koud worden en we zitten massaal binnen, in ons gortdroge (t)huis. Waar corona juist goed bij gedijt, betogen twee Brabantse wetenschappers. ,,Maar er is nauwelijks aandacht voor, terwijl de oplossingen voorhanden zijn.”