Beladen debat over asielhotel in Tubbergen: ‘Het zijn geen dieven en plunderaars’
Met videoStaatssecretaris Eric van der Burg kwam dinsdagavond naar het hol van de leeuw: hij legde in Tubbergen uit waarom het rijk de gemeente passeerde en direct een hotel in de plaats opkocht om er 300 asielzoekers op te vangen. ,,U heeft de democratie beschadigd.”
BinnenlandredactieLaatste update:24-08-22, 06:04
Woest waren ze vorige week in Tubbergen, toen opeens bleek dat de Rijksoverheid besloten had om landhotel ’t Elshuys in de kern Albergen op te kopen om daar asielzoekers te huisvesten. Woest omdat veel van de 3000 bewoners van Albergen 300 asielzoekers veel te veel vinden. En woest omdat de gemeente en inwoners zelf van niets wisten én niets meer in de melk te brokkelen hadden. Voor het eerst passeerde de staatssecretaris op deze manier de lokale politiek.
Dagenlang waren er protesten in het dorp. Protestborden bij het hotel. Een stille tocht, waar omgekeerde Nederlandse vlaggen werden meegevoerd. Dinsdagavond kwam staatssecretaris Van der Burg (Asiel, VVD) op uitnodiging van burgemeester Wilmien Haverkamp tekst en uitleg geven in de gemeenteraad. Maar zo zei de staatssecretaris, bij aankomst: ,,Ik kom luisteren, niet onderhandelen.” De VVD’er zit al maanden met een gierend uit de hand gelopen asielcrisis. Hij heeft duizenden nieuwe opvangplekken nodig, maar krijgt ze niet geregeld. Bij aanmeldcentrum Ter Apel slapen de mensen buiten op het gras.
Dapper was het wel, van Van der Burg. De vorige keer dat een staatssecretaris zelf uitleg ging geven over een grote asielopvang eindigde in een pandemonium. Boze inwoners van Oranje blokkeerden eind 2015 de ‘dikke bmw’ van toenmalig staatssecretaris Dijkhoff. In datzelfde jaar eindigden inspraakavonden over de komst van een azc meerdere keren in spreekkoren en relletjes.
Er waren dinsdagavond geen spreekkoren en rellen, wel felle woorden en grote emoties. De raadszaal zat zo vol dat er een extra kijkruimte in een ander gebouw werd ingericht. ,,U heeft ons overdonderd. We zijn verbijsterd. Sommige mensen zijn zo emotioneel kapot dat ze hier niet kunnen inspreken”, zei Hennie de Haan, die insprak als direct omwonende van het hotel. ,, Een mevrouw van 95 zit thuis alleen nog maar te huilen, ze woont pal naast het hotel. Moeten we straks hekken om onze tuinen bouwen?”
De omwonenden vrezen voor hun veiligheid: wie zijn die asielzoekers die er komen? Alleenstaande mannen of gezinnen? Wat gaan die mensen heel de dag doen? Hoeveel extra veiligheidsmensen komen er ‘naast die ene agent die we hier hebben’? En hoe is het veilig en humaan om 300 mensen ‘op te hokken’ in hotel dat eigenlijk maar geschikt is voor 75 gasten?
Stikstofbeleid
In plattelandsgemeente Tubbergen ligt het vertrouwen in de rijksoverheid toch al onder vuur: aan tientallen lantaarnpalen wappert de omgekeerde Nederlandse vlag uit protest tegen het stikstofbeleid van Den Haag. ,,Door uw handelen met dit asielhotel is de democratie beschadigd”, bromde Christel Luttikhuis, fractievoorzitter van het CDA. ,,In Tubbergen doen we aan noaberschap, dat betekent omzien naar elkaar. We nemen ook vluchtelingen op, ze horen erbij.” Maar stelde de politiek: we willen graag zelf bepalen waar en hoeveel!
Waarom zou u niet veilig over straat kunnen als er een asielzoekerscentrum komt? Het zijn geen dieven en plunderaars.
Staatssecretaris Van der Burg
Van der Burg gaf toe dat Den Haag fouten heeft gemaakt. ,,Na de asielcrisis van 2015 hebben we veel opvangplekken weer gesloten. We hadden beter voldoende plekken achter de hand kunnen houden.” Verder probeerde hij de inwoners van Albergen vooral gerust te stellen. ,,Waarom zou u niet veilig over straat kunnen als er een asielzoekerscentrum komt? Dat gaat op de meeste plekken goed. Het zijn geen dieven en plunderaars. Er zijn mensen die zich misdragen, maar die zijn er onder Nederlanders ook.”
Aan het aantal van 300 asielzoekers (200 in het hotel en mogelijk nog 100 extra in units in de tuin) hield de staatssecretaris vast, ondanks de door 3500 mensen ondertekende petitie die hij na afloop van de vergadering kreeg overhandigd. Hij kondigde wel aan volgende week verder te praten met het gemeentebestuur over de invullen van de opvang in het hotel.
Het aantal asielzoekers dat de nacht op het grasveld voor aanmeldcentrum Ter Apel moet doorbrengen stijgt weer, de afgelopen nachten waren het er steeds vierhonderd. De opvangplekken zijn weer op.
Mohammed uit Egypte ligt in de schaduw van een boom op het dorre, snikhete grasveld voor asielaanmeldcentrum Ter Apel. Zijn billen op een leeg plastic tasje van de Aldi, zijn hoofd op een rugzak. Het is dinsdagmiddag. ,,Ik lig hier sinds gisteren, heb hier buiten geslapen’’, vertelt hij. Hij wil zich aanmelden en asiel aanvragen. ,,Ik ben lhbti’’, fluistert hij. ,,Maar bij de poort zeiden ze dat er nu geen plek was en dat ik moest wachten.’’ Nu heeft hij een grijs bandje om zijn pols, het bewijs van de eerste registratie, en vraagt hij om het uur bij de poort of er al plek is. Hij zou een afspraak moeten krijgen bij de Vreemdelingenpolitie, maar heeft geen idee of, en zo ja wanneer, die staat ingepland.
Het aantal mensen dat (meestal) noodgedwongen de nacht buiten door moet brengen bij Ter Apel stijgt de laatste dagen weer. De afgelopen nachten waren het er steeds zo’n 400. Een deel van die mensen slaapt daar omdat ze hun afspraak bij de immigratiedienst IND de volgende dag niet willen missen. ,,Maar voor een deel van hen is er ook echt geen bed beschikbaar in Nederland, sinds een tijdje stokt dat weer’’, zegt een woordvoerder van opvangorganisatie COA. Ter Apel zelf zit al maanden tjokvol, daarom worden nieuw aangekomen asielzoekers opgevangen in tijdelijke noodlocaties als sporthallen door heel Nederland. Maar ook die zitten inmiddels steeds vaker vol.
Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en voorzitter van de Veiligheidsregio waaronder Ter Apel valt, pleitte gisteren op de radio voor het desnoods gedwongen verwijderen van de overnachtende asielzoekers voor de poort. ,,De situatie is mensonterend, we moeten dit niet willen als beschaafd land.’’ Hij wil dat er nog deze week in de buurt van Ter Apel een noodopvang komt, waar mensen kunnen overnachten om te wachten op hun afspraak in Ter Apel. ,,Een soort rotonde.’’
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.