Volledig scherm
Harry O. © Politie

Beruchte huisjesmelker Harry O. opgepakt in Suriname

De beruchte Haagse oplichter Harry O. is gisteren aangehouden in Suriname. Dat meldt de politie vandaag. De 65-jarige O. was al bijna vier jaar op de vlucht voor justitie en moet nog bijna acht jaar achter de tralies. 

Hij verdiende sinds de jaren 80 miljoenen euro’s over de ruggen van honderden kwetsbare slachtoffers, en was sinds zijn veroordeling in 2015 op de vlucht. O. zou vanaf zijn onderduikadres nog altijd actief zijn. De oplichter stond daarom met voor- en achternaam én foto op de nationale opsporingslijst

In de uitzending van Opsporing Verzocht, afgelopen dinsdag, werd uitgebreid aandacht besteed aan de malafide huisjesmelker. Na de uitzending kwamen er 35 tips binnen over zijn verblijfplaats. O. zou volgens de tips in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo verblijven. Door een samenwerking tussen politie in Nederland, FASTNL en de Surinaamse politie kon Harry O. gisteren aangehouden worden. De uitleveringsprocedure wordt zo snel mogelijk opgestart en daarna wordt bekend wanneer Harry O. naar Nederland komt.

Mikpunten

O. kwam in de jaren 80 vanuit Suriname naar Nederland en vestigde zich snel in de Haagse vastgoedwereld. Hij tikte goedkoop huisjes op de kop en liet die verkrotten. Als mensen daarover klaagden, intimideerde en bedreigde hij hen. 

Zijn slachtoffers koos hij zorgvuldig uit: mensen met privéproblemen of mensen met een migratieachtergrond die bijvoorbeeld nog niet goed Nederlands spraken, waren zijn mikpunten. Hij kreeg financiële volmachten waarmee hij zijn slachtoffers kon uitbuiten.

In 2015 is O. veroordeeld tot 21 maanden celstraf. In 2019 kwam er in hoger beroep nog eens zes jaar bij.