Bestuurder vluchtauto ‘wist van niets’, schutter na moord op De Vries: ‘Alles oké’
VIDEODe verdachten van de moord op Peter R. de Vries gingen volgens het OM nadrukkelijk sámen te werk. Toch zegt chauffeur Kamil E. niets van de moordplannen te hebben geweten. De verdachte schutter, Delano G., houdt zijn mond in de rechtbank Amsterdam. Daar vond de eerste zitting in de zaak vandaag plaats.
Royce, de zoon van Peter R. de Vries, krijgt een aai over zijn rug. Daar zitten ze, de nabestaanden van de misdaadverslaggever die bij leven zo veel nabestaanden heeft geholpen. Het is onwerkelijk voor ze, zal hun advocaat later zeggen. Het voelt voor Royce, zelf advocaat, onwennig om hier te zijn zonder zijn toga. Met zijn zus en moeder ziet hij de verdachten binnen lopen. De verdachte schutter, Delano G., is een kleine man, gehuld in een wit overhemd. Vermoedelijke chauffeur Kamil E. heeft tattoos in zijn nek, een bril op en oogt wat nerveus terwijl hij binnenstapt.
De officier van justitie schetst hoe de twee sámen te werk gingen om De Vries om te brengen. Uit informatie die werd verkregen uit huiszoekingen, maar ook het uitlezen van camerabeelden, is dat volgens hem gebleken. Samen liepen ze op 6 juli - de fatale dag - langs de studio van RTL Boulevard, waar Peter R. de Vries een mediaoptreden deed. G. kleedde zich nog om in de auto waarmee ze arriveerden, om vervolgens weer op pad te gaan. Terwijl E. rondjes reed, sloeg G. toe. Hij wachtte op een trapje op De Vries. De misdaadverslaggever werd geraakt in zijn hoofd en rechterheup. Het is onduidelijk wie de opdracht gaf.
‘Alles ok?’
Toch zei E. in eerste instantie dat het ‘niet zijn auto’ was, en dat hij G. niet kende. Maar de officier vertelt over camerabeelden, waarop te zien is hoe E. al eerder in de omgeving rondkijkt en ook Peter R. de Vries in de gaten houdt. ,,Er is wat ons betreft geen enkele twijfel dat E. een voorverkenning verrichte.” Uit gesprekken die E. vanuit de gevangenis met zijn vriendin voerde, blijkt hoe hij via haar een alibi probeerde te regelen, voor die 28ste juni waarop hij de voorverkenning zou hebben uitgevoerd.
Zelf wast E. zijn handen nog altijd in onschuld, terwijl G. zwijgt. ,,Ik heb niemand doodgemaakt, ik had geen wapens in bezit. Ik kreeg de dag van tevoren informatie waar ik naartoe moest.” Hij moest alleen iemand naar Amsterdam brengen, voor een ontmoeting. ,, ‘Je hoeft je geen zorgen te maken’,” zo kreeg hij te horen.
E. reed daar aangekomen rondjes, zoekend naar een parkeerplek, terwijl Peter R. de Vries werd neergeschoten. Toen G. de auto weer instapte - E. zag hem aan komen rennen - stelde E. hem een vraag: ,,Is alles oké?” Het antwoord: ‘Ja’, en daar reden ze weg, richting de A4. Even later zag E. daar een politieauto achter zich rijden - waarom wist hij niet. Toen hij G. vertelde dat hij moest stoppen, zou die weer ‘Oke’ gezegd hebben.
Tekst gaat verder onder de video
Zo begon de arrestatie waar heel Nederland na het schokkende nieuws over de aanslag op hoopte: de verdachten werden ingerekend. In de achterbak van de auto waarin ze reden lag een pistoolmitrailleur met dna van beide verdachten. Ook werd een omgebouwd alarmpistool gevonden dat bij de aanslag werd gebruikt. De politie trof ook brandstof aan, vermoedelijk om de vluchtauto in vlammen op te laten gaan, zoals bij andere liquidaties daadwerkelijk gebeurd is.
Verdachten
De eerste openbare zitting over de moord op misdaadjournalist De Vries is nog niet inhoudelijk. Het is een voorbereidende zitting. Dat betekent onder meer dat eventuele onderzoekswensen worden besproken. De twee verdachten zijn dus gekomen om deze zitting bij te wonen. Allereerst de 22-jarige G., die in Rotterdam woont maar ook een adres in Tiel heeft. G. is een neef van Jaouad ’Joey’ W., die wordt gezien als leider van een ‘moordbende’ van Taghi. Hij wordt ervan verdacht De Vries op 6 juli in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam te hebben neergeschoten, na diens optreden in het programma RTL Boulevard. Hij was op weg naar de parkeergarage om zijn auto te halen. G.'s advocaat betwijfelt of een eerlijk proces wel plaats kan vinden - het dossier bestaat uit louter anonieme verklaringen, hij hekelt dat.
E. is 35 jaar oud en afkomstig uit het Gelderse Maurik. Hij zou de vluchtauto hebben bestuurd. E. werd een week eerder ook al door de politie aangehouden in Maurik. Dat was voor een bedreiging, mogelijk met een vuurwapen. Zijn advocaat benadrukt dat zijn cliënt ‘heel stellig is’ in zijn ontkenning, ook in gesprekken met zijn familie en partner. Dat E. tijdens de vermeende voorverkenning is herkend aan zijn tatoeages en Nike-jas, vindt zijn advocaat niet sterk. ,,Heel veel mannen passen in dit signalement.” E. zegt zelf op zitting: ,,Dat kan niet, ik zat thuis.” Ook is in het huis van E. gezocht naar 50.000 euro die hij zou hebben gekregen, maar dat geld is niet gevonden. ,,Er is geen snippertje bewijs gevonden dat cliënt zich bezighoudt met criminaliteit.” Aan verhoren werkte E. tot nu toe niet mee, net als zijn medeverdachte. E. geeft aan graag terug te willen, naar zijn gezin - zijn vrouw is inmiddels bevallen van hun derde kind. Maar de rechtbank vindt dat de voorlopige hechtenis van E. niet opgeheven kan worden. Hij blijft voorlopig in de cel. Op 6 december is de volgende zitting in de zaak, volgend jaar volgt de inhoudelijke behandeling.
Taghi
Beide verdachten werden vrij snel na de aanslag opgepakt. Het tweetal werd op de A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam, klemgereden en aangehouden. De Vries werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en overleed negen dagen later aan zijn verwondingen. Een motief voor de moord is nog niet bekend. Justitie vermoedt dat topcrimineel Ridouan Taghi achter de aanslag zit. De Vries was sinds vorig jaar adviseur en vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo, met hoofdverdachte Ridouan Taghi. Sinds begin 2018 werd bekendgemaakt dat B. zich had gemeld als kroongetuige, werd eerst zijn onschuldige broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 werd zijn advocaat Derk Wiersum vermoord.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nog steeds minder ingecheckt bij openbaar vervoer dan voor corona
Vorig jaar werd er meer ingecheckt in het openbaar vervoer dan het jaar daarvoor, maar nog steeds veel minder dan in 2019, vóór de coronamaatregelen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Boze medewerkers ziekenhuizen leggen in april werk weer dag neer: eisen meer salaris en meer invloed op rooster
Ziekenhuispersoneel bereidt nieuwe acties voor. In april leggen boze medewerkers van ziekenhuizen en revalidatiecentra voor de tweede keer in korte tijd een dag het werk neer. Ze strijden voor meer salaris en invloed op hun roosters. Volgens de vakbonden worden de acties nog groter dan vorige week. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMReportage
Een week door het leven met alleen contant geld: ‘Zo’n stapel geld op zak voelt bijna ordinair’
Kan je nog met briefjes en munten uit de voeten nu zo’n beetje de hele wereld op pin overschakelt? Verslaggever Harmke de Vries (28) probeert het uit: één week met alleen maar cash op zak.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUMMET QUIZ4
‘Je durft niet’, zegt zijn vrouw: een half uur later dient Charles (62) zijn ontslag in en gaat zijn droom achterna
Op een dag zegt zijn vrouw: volgens mij durf je niet. Een halfuur later dient Charles Niël zijn ontslag in en stort hij zich volledig op de fotografie. Het blijkt een gouden zet. Hoewel sommige van zijn foto’s duizenden euro’s kosten, verkocht hij bij zijn eerste expositie de helft van zijn werk.Deventer, Apeldoorn -
PREMIUM
Huisartsenzorg knelt, in Zeeland doen ze het anders: ‘Ik heb een papadag én kan op vakantie’
Huisartsen die geen opvolger kunnen vinden, bedrijven die praktijken opkopen, patiënten die niet altijd terecht kunnen. De huisartsenzorg staat onder druk. In Zeeland is al langer een huisartsentekort. Daar doen ze het anders.