Bijna 500 ongevallen op snelwegen in spekgladde nacht, code oranje voor ijzel vanochtend opgeheven
In heel Nederland heeft de gladheid gisteravond en vannacht tot problemen geleid. De ijzel leidde tot een kleine 500 ongelukken op de snelwegen, drukte bij de meldkamers van hulpdiensten en een gesloten landingsbaan op Schiphol. Vanmorgen om 06.00 uur is in de laatste provincies code oranje opgeheven.
Eerder in de nacht werd in de zuidwestelijke provincies al afgeschaald naar code geel of groen. Alleen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland gold nog tot vroeg in de morgen een extra waarschuwing. Inmiddels zou de ergste gladheid moeten zijn verdwenen en moet alleen lokaal nog worden uitgekeken voor een glad stuk weg.
‘Ga niet de weg op’
Rijkswaterstaat waarschuwde al in de avond om niet de weg op te gaan, aangezien er toen al ongeveer 150 incidenten werden geteld. ,,We raden iedereen die toch de weg op moet aan om afstand te houden en heel goed uit te kijken op verbindingswegen en afritten”, zei woordvoerder Debby van Slegtenhorst.
Op veel snelwegen werd de maximumsnelheid op matrixborden verlaagd naar 70 of 50 kilometer per uur. Daarmee kon niet voorkomen worden dat er in totaal tot maandagochtend tegen de 500 meldingen van ongelukken binnenkwamen. Ter vergelijking: op een normale zondagnacht gebeuren er tien tot vijftien ongevallen. Het gaat deze nacht vooral om blikschade: kop-staartbotsingen en auto's die van de weg gleden. Over aantallen slachtoffers is bij Rijkswaterstaat maandagmorgen nog niets bekend.
De hulpdiensten hadden de handen vol, aldus een politiewoordvoerder in Brabant. Zo was de meldkamer zondagavond druk met tientallen telefoontjes over aanrijdingen. ,,We kunnen niet overal naartoe rijden”, zei hij. ,,Incidenten met letsel krijgen voorrang.”
Baan dicht op Schiphol
De Polderbaan op Schiphol werd tijdelijk gesloten wegens de gladheid en besproeid met een antivriesvloeistof, zo vertelde Schiphol-zegsman Stefan Donker. ,,We bekijken nu of dit sproeien het gewenste effect heeft. Wij kunnen namelijk geen zout op de landingsbaan strooien, dat is slecht voor de vliegtuigen.” Aankomende vluchten moesten uitwijken naar de Zwanenburglaan.
Waarom code oranje en geen code rood?
Weerbureau KNMI heeft zondag met onder andere Rijkswaterstaat, ProRail en Veiligheidsregio's overlegd over de weercode. Daarbij is ook overwogen om code rood in te stellen, zegt woordvoerder Ricus Winnubst. Of dat een juiste keuze is, wordt nog geëvalueerd.
Code rood wordt maar een aantal keer per jaar afgegeven, en alleen als er sprake is van 'maatschappij-ontwrichtend’ weer. Dat kan hetzelfde weer zijn als tijdens code oranje, maar op een moment dat het erg druk is op de weg of op een evenement. Dit keer was het zondagavond, normaal gezien een erg rustig moment. ,,Het is niet out of the question geweest, maar de partijen zijn daarom overeengekomen niet op te schalen naar code rood, maar het te houden bij een stevige code oranje", zegt Winnubst.
Of dat een goede keuze is geweest moet blijken uit een evaluatie. Rijkswaterstaat wil daar niet op vooruitlopen. De wegbeheerder riep zondagavond iedereen op om niet de weg op te gaan, omdat hulpdiensten het aantal ongelukken niet meer aankonden. Meldkamers van de politie en ambulance waren overbelast. ,,Wij maken onze eigen afwegingen", zegt woordvoerder Debby van Slegtenhorst van Rijkswaterstaat.
Het is daarbij belangrijk om te weten dat
In Zeeland, Zuid-Holland en Brabant gingen vanaf 18.00 uur meerdere wegen dicht door ongelukken. Onder andere de A4, de A15, de A20 en A58 werden afgesloten. Later moesten ook andere provincies eraan geloven. Utrecht bijvoorbeeld. ‘We zijn druk met tientallen meldingen over aanrijdingen met materiële schade en/of letsel op snelwegen A27, A28, A2 en A12 in de provincie door gladheid. Mensen ga niet de weg op!’, schreef de politie op Twitter.
Rijkswaterstaat heeft de hele nacht door zou gestrooid. Dat gaat in grote hoeveelheden: er is zondag tot maandagochtend in totaal meer dan 13 miljoen kilo zout verspreid. Veel wegen zijn meerdere keren behandeld. ,,We hebben in totaal 140.000 kilometer gereden met de strooiwagens. We begonnen daarmee voor de eerste buien Zeeland binnenkwamen en je moet dat voortdurend blijven doen, want het is zo weer glad”, aldus Van Slegtenhorst. Ze voegt eraan toe dat er weliswaar een grote hoeveelheid zout nodig is geweest, maar dat er meer dan voldoende voorraad is om meer van dit soort strenge dagen door te komen.
Op de A12 bij Bleiswijk schoot een vrachtwagen van de weg de sloot in. De chauffeur moest door hulpdiensten bevrijd worden. Hij was aanspreekbaar en kon zelf naar de ambulance lopen om nagekeken te worden.
Bij een eenzijdig ernstig verkeersongeval op de N35 bij het Overijsselse Nijverdal kwam een 26-jarige vrouw uit die plaats om het leven. Het is niet duidelijk of het ongeval kwam door de gladheid. ,,Over de toedracht valt nog niets te zeggen’’, aldus de politie, die een onderzoek heeft ingesteld. Ook in België is overigens een verkeersdode gemeld.
Geen code rood
Weerinstituut KNMI zag zondagavond ondanks de gevaarlijke situatie op de wegen geen aanleiding om de waarschuwing van code oranje op te schalen naar code rood. ,,Dan praat je over een maatschappij-ontwrichtende situatie. Daar is nu geen sprake van.”
Het aantal incidenten op snelwegen schatte Rijkswaterstaat zondag tegen middernacht op ongeveer 150. De dienst kon nog niet direct zeggen of ambulances en brandweer ook problemen hadden om de ongevallen te bereiken.
Komende week krijgt Nederland heel zacht weer. Het zal voelen als herfst met temperaturen rond de 9 graden en vrijdag mogelijk 13 graden. Ook vriest het dan 's nachts niet meer.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM3
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Lhbti-supportersclub van Feyenoord krijgt Jos Brink Prijs
De Roze Kameraden, een lhbti-supportersclub van Feyenoord, krijgt dit jaar de Jos Brink Innovatieprijs. Dit is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor de verbetering van acceptatie en veiligheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen in de samenleving. -
Video9
VVD-top krijgt toch weer wat tijd voor asielpakket, maar ‘veenbrand’ woedt: ‘Mark, schiet eens op’
Het geklaag, de teleurstelling en de scherpe kritiek houden aan, maar de VVD-top lijkt van partijleden toch nog even de tijd te krijgen om de asielinstroom te verlagen. De onvrede dwong leider Mark Rutte wel wéér tot een belofte: binnen een ‘paar weken’ ligt er volgens hem een kabinetsplan.Apeldoorn -
PREMIUM
Sam handelde in kilo’s ketamine en pillen, tot het fout ging: ‘Ik zat op soort roze wolk’
Het begint met de verkoop van een paar xtc-pillen om de stapavond van te betalen, maar al snel runt Sam (25) een drugsnetwerk dat kilo’s ketamine en pillen door heel Europa bezorgt. Hij raakt verslaafd aan het geld, de status, de aandacht én aan zijn eigen koopwaar. ,,Mijn ouders hebben me een paar keer meer dood dan levend gevonden na een overdosis. Daar hebben ze nu nog last van.’’Uden
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
-
-
-
PREMIUMMet video3
Nederlanders steeds asocialer, wat is er gebeurd met onze normen en waarden?
Hufterig gedrag, agressie tegen politie en hulpverleners, voetbalsupporters die alle grenzen overschrijden: mensen zijn zich de laatste jaren bepaald niet beter gaan gedragen. Toch blijft een serieus, inhoudelijk debat over normen en waarden al jaren uit. Waarom is de politiek zo stil? En wordt het geen tijd om ons gedrag eens tegen het licht te houden? -
PREMIUMcolumn
Ook hier gebeuren bij ontgroeningen mensonterende dingen, het zal je kind maar wezen...
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.