Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland vindt binnen paar maanden werk
Bijna de helft van de Oekraïense oorlogsvluchtelingen in Nederland heeft binnen acht maanden werk gevonden. Reguliere asielzoekers doen daar doorgaans veel langer over. Het gaat vaak om deeltijdwerk als uitzend- of oproepkracht.
Dat blijkt uit cijfers die het CBS woensdag publiceert. Volgens de berekeningen van het statistiekbureau verricht 46 procent van de 65.000 Oekraïense vluchtelingen tussen de 15 en 65 jaar betaald werk. Het meetpunt daarvoor was 1 november vorig jaar, op 1 juli ging het nog om 35 procent.
De meeste Oekraïense vluchtelingen werken als oproepkracht (26 procent), uitzendkracht (43 procent) of met een ander tijdelijk dienstverband (28 procent). Ook werkt het grootste deel van hen in deeltijd: 58 procent werkte minder dan 25 uur per week. 13 procent van de Oekraïners werk voltijd. Wel neemt het aantal uur dat ze werken toe.
De meeste Oekraïners (56 procent) werken in de zakelijke dienstverlening. ,,Onder deze bedrijfstak vallen de uitzendbureaus. Vaak is niet na te gaan naar welke bedrijfstak uitzendkrachten worden uitgezonden", stelt het CBS. Daarnaast werken veel van de vluchtelingen in de horeca.
Uitzonderingspositie
Oekraïense vluchtelingen hebben in Nederland een uitzonderingspositie ten opzichte van andere vluchtelingen en asielzoekers. Oekraïners mogen hier direct aan de slag, terwijl asielzoekers eerst hun asielprocedure moeten afwachten. Maar ook als asielzoekers een verblijfstatus hebben gekregen, duurt het langer voordat ze werk hebben. Pas vijf jaar na het verkrijgen van een verblijfsvergunning heeft 42 procent van de statushouders een (deeltijd)baan, blijkt eveneens uit onderzoek van de SER (Sociaal-Economische Raad)
Toen in februari de oorlog in Oekraïne uitbrak, vluchtten miljoenen Oekraïners het land uit. Half januari stonden er bijna 90.000 van hen geregistreerd in Nederland. Dat aantal stijgt nog steeds. Een ruime meerderheid van de hier aanwezige Oekraïners zijn vrouwen en kinderen.
Van die bijna 90.000 Oekraïners verblijven er 69.000 op gemeentelijke opvanglocaties. De anderen logeren bij familie of particulieren of hebben eigen woonruimte gevonden. Een deel van de Oekraïners die in grote, gemeentelijke opvanglocaties verblijft is wel op zoek naar eigen woonruimte, maar verdient met zijn of haar nieuwe baan in Nederland te weinig om woonruimte te kunnen huren.
Niet-Oekraïners werken meer
Onder de 90.000 vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland bevinden zich ook zo'n 7000 mensen die wel in Oekraïne woonden en zijn gevlucht voor de oorlog, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben. Het gaat voornamelijk om Nigeriaanse en Marokkaanse mannen die in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning hadden en daar werkten of studeerden. Zij werken gemiddeld vaker dan de Oekraïense vluchtelingen: 68 procent. Van de mannen tussen 15 en 25 jaar zelfs 77 procent.
Maar na 4 maart vallen deze niet-Oekraïners niet meer onder de speciale opvangrichtlijn die wel blijft gelden voor Oekraïners. Mensen met andere nationaliteiten moeten na die datum de Oekraïne-opvanglocaties verlaten en terugkeren naar hun land van herkomst of zich in Ter Apel melden als asielzoeker. Als ze zich als asielzoeker melden mogen ze pas na zes maanden weer, met allerlei beperkingen, aan het werk.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUM
Voortvluchtige ‘Bolle Jos’ in België vervolgd voor cocaïnesmokkel
Maandag begint in Luik, onder strenge veiligheidsmaatregelen, een grote strafzaak tegen de voortvluchtige Jos Leijdekkers en 45 medeverdachten. Het Belgische Openbaar Ministerie beschouwt hem, net als het Nederlandse, als leider van een criminele organisatie. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Tocht der Tochten met 45 kilometer per uur: Geurt en Edwin rijden Elfstedentocht met brommobiel
Airco, navigatie en stuurbekrachtiging. De brommobiel van tegenwoordig doet echt niet meer onder voor een auto als je het aan Geurt van Es en Edwin Wortel vraagt. Tweehonderd kilometer in hun vierwielers afleggen is dan ook een eitje. En dus tekenden ze voor de Tocht der Tochten.Soest, Leeuwarden, Franeker -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
-
PREMIUM
Door dementie vergeet Hans constant woorden, maar melodieën zitten in zijn hoofd ‘getimmerd’
Hans (85) mag dan dementerend zijn, zingen kan hij als de beste. Melodieën zitten ‘in zijn hoofd getimmerd’. Zeker de Matthäus Passion die hem herinnert aan zijn jeugd. Hans is een van de leden van het Participatiekoor dat voor een derde uit mensen met dementie bestaat. Zij worden stuk voor stuk begeleid door twee ‘mantelzingers’. ,,Ik zing de hele dag, het geeft me energie.”Delft -
-
-
PREMIUM
Topadvocaat bijt zich vast in zaak overleden Asha (16): ‘Familie kreeg geen info over onderzoek’
Nabestaanden van de 16-jarige Asha Hassan hebben bijna een jaar na haar overlijden nog steeds geen duidelijkheid over de omstandigheden rondom haar dood. Topadvocaat Peter Schouten bijt zich nu vast in de zaak. Hij vraagt het Openbaar Ministerie om met spoed inzage te geven in de resultaten van het politieonderzoek.Delft -
Voor complotdenker Micha Kat dreigt jaren cel, maar hij kan ook 1,5 miljoen krijgen van de Staat
Oud-journalist Micha Kat staat dinsdag terecht voor opruiing en bedreiging en zal vermoedelijk een stevige celstraf horen als eis. Toch zou het ook kúnnen gebeuren dat er na zijn vrijlating een schadevergoeding van tonnen voor hem klaarligt - van de Nederlandse Staat nog wel.