Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Bioloog: Geen land dat de natuur slechter in stand houdt dan wij

Volgens bioloog Arnold van Vliet (45) ) is het dramatisch gesteld met de Nederlandse natuur.  ‘Mensen weten niet meer wat de natuur is’ En nog erger: we krijgen er de gevaarlijke tijgermug voor terug.

Bioloog Arnold van Vliet houdt ervan gewone mensen te betrekken bij zijn onderzoeken aan de Wageningen Universiteit. Hij vraagt ze bijvoorbeeld waarnemingen in te sturen van het eerste bloeiende sneeuwklokje of van de eerste citroenvlinder die door de tuin vliegt. Zo kan hij vaststellen dat door klimaatverandering het groeiseizoen steeds vroeger begint. Op zijn website Tekenradar.nl kunnen mensen tekenbeten melden. Zo kwam Van Vliet erachter dat een derde van alle tekenbeten wordt opgelopen in de eigen achtertuin, zelfs in hartje Utrecht of Arnhem. Al die waarnemingen van gewone mensen helpen Van Vliet bij zijn grotere doel: draagvlak voor natuur.

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.