Blikjes- en glazenverbod nauwelijks gecontroleerd op Koningsdag
De strenge alcoholregels die in Amsterdam en diverse andere grote steden gelden, worden in praktijk nauwelijks gehandhaafd. Alleen voor feestvierders die kratten bier over de straat slepen, dreigt een boete.
Volgens de Nederlandse BOA Bond is het ‘een illusie’ dat de duizenden gemeentelijke buitengewone opsporingsambtenaren op Koningsnacht en Koningsnacht massaal feestvierders gaan controleren. ,,Er zal echt niet op individueel niveau gekeken worden of mensen drank in hun tas hebben”, zegt voorzitter Ruud Kuin. ,,Het gaat er vooral om dat mensen niet met kratten en sixpacks bier over straat gaan.”
De Boa-bond reageert daarmee op de ‘1-blikje-bier’ regel die voor Koningsdag door de stad Amsterdam is ingesteld. Mensen mogen met slechts één blikje of flesje bier de straat over. In hoofdstedelijke supermarkten en winkels is de verkoop van alcohol op Koningsdag verder tot één biertje beperkt.
Amsterdam is niet de enige grote stad. Groningen en Eindhoven doen tijdens Koningsnacht en Koningsdag in het centrum blikjes en flesjes bier in de ban. Drankverkoop in winkels is geheel taboe. Arnhem heeft in de binnenstad een ‘glasvrije’ zone ingesteld, alleen plastic bekers zijn toegestaan.
Speerpunt
De Amsterdamse politie erkent dat niet actief op alcoholbezit wordt gecheckt. ,,Onze focus ligt tijdens Koningsdag op noodhulp, niet op alcoholcontroles”, zegt woordvoerster Sara Tillart. ,,Wij komen enkel bij excessen in actie.” Voor de reguliere controles verwijst de politie naar de gemeente.
De gemeente meldt dat winkels en supers speerpunt zijn bij de handhaving, niet gewone bezoekers. ,,De alcoholverkoop aan banden leggen is de sleutel bij het voorkomen van drankmisbruik”, zegt woordvoerder Meijer namens burgemeester Halsema. ,,Met zoveel bezoekers is er per definitie een tekort in de handhaving.”
Met de 1-blikje-bier regel probeert Amsterdam excessen door overmatig alcoholgebruik tegen te gaan. ,,We willen voorkomen dat feestvierders complete kratten en trays bier met zich mee slepen. Dat gebeurde vroeger te vaak.” Een thuistap of sixpack geldt volgens de gemeente als meerdere stuks.
Regel stamt uit 2012
De regels waren er vóór corona overigens vaak ook al, alleen waren ze weggezakt bij feestvierders en ondernemers, stellen de steden. Afgelopen twee jaar waren er vanwege de pandemie nauwelijks officiële festiviteiten.
In Amsterdam gold de ‘1-blikje bier’ regel voor het eerst op Koninginnedag 2012. De gemeente ging er toe over nadat het grote Radio 538-event op het Museumplein te veel ontaarde in een drinkgelag. Toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan stelde dat het alcoholgebruik onder de 800.000 bezoekers te veel veiligheidsrisico's opleverde. Fijntjes wees de burgervader op de 522 ambulanceritten tijdens Koninginnedag 2011. Vrijwel al die ritten waren alcoholgerelateerd.
Sambaband
Arnhem wijst erop dat glazen gevaarlijk kunnen zijn. ,,Het meenemen en achterlaten van glazen door bezoekers veroorzaakt voor veel overlast en brengt risico’s met zich mee”, aldus de gemeente. Wie toch met een glas loopt, ontvangt een boete.
Het meenemen van drank is verder verboden in alle treinen van NS en regionale vervoerders en op stations. ,,Het verbod geldt op alle stations en in alle treinen”, zegt NS-woordvoerster Carola Belderbos.
In Utrecht, waar 350.000 feestvierders worden verwacht, heeft de politie een opmerkelijke methode om de grote mensenstromen te managen. Een sambaband wordt bij te grote drukte ingezet om publiek een bepaalde richting op te bewegen. De gemeente Maastricht, die koning Willem-Alexander en zijn gezin op bezoek krijgt, heeft overigens geen speciale alcoholregels ingesteld.
Bekijk hier al onze Koningsdag video’s:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Koken & eten
Zo voorkom je een kater op Koningsdag
Tijdens Koningsdag of -nacht genieten veel mensen van een drankje. Zeker nu we het feest weer mogen vieren na twee jaar. Maar de ochtend erna is dankzij een kater vaak minder leuk. Met deze tips ben je de volgende dag tóch productief. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Lubertus en William overleden door de ‘medicijnen’ van Sergio K.: ‘Het was één grote bende’
Een verdachte ‘medicijndealer’ die één grote bende in huis heeft en zo mogelijk methadon verkoopt als temazepam. Sergio K. (31) uit Spakenburg ging levensgevaarlijk te werk. Twee Spakenburgers overleden aan een fatale cocktail van pillen en cocaïne en dat hadden er zo maar meer kunnen zijn, zo bleek vandaag in de rechtbank. ‘Coke en alcohol doet iedereen in het dorp. Methadon is echt next level.’Spakenburg -
Oudste wilde kat van Nederland komt om op ‘dodenweg’ in Zuid-Limburg
Aan het leven van de oudste wilde kat van Nederland is op tragische wijze een einde gekomen. Het dier dat geregistreerd stond als ‘WK2' werd doodgereden op een beruchte provinciale weg bij het Zuid-Limburgse Nijswiller. Volgens de Zoogdiervereniging is het de derde keer in vijf jaar tijd dat op die weg een wilde kat om het leven komt.Nijswiller
-
PREMIUMreconstructie
Zeven branden, één verdachte, dader loopt nog vrij rond: wie stak de branden op boerderij van Gert aan?
Gert Snitselaar leeft zijn droom. Hij woont op een groot boerenerf, met zijn kinderen, koeien en honden. Totdat een serie branden álles vernietigt. Gerts stallen, boerderijen en ook het huis waar zijn werknemers wonen, gaan in vlammen op. Hij wordt zelf verdacht, maar vrijgesproken. Wie zat er dan wel achter? Deze site doet onderzoek. -
-
-
PREMIUM
Monnikenwerk anno 2023: nieuwe verplichte registratie maakt boeren horendol
Boeren en tuinders bijten de tanden stuk op een nieuwe paarse krokodil. De verplichte jaarlijkse opgave van bedrijfsgegevens is door wetswijzigingen zo razend ingewikkeld dat invullen veel meer tijd kost. Als het al lukt. ,,Agrarisch ondernemers worden horendol”, klaagt beleidsadviseur Klaas Johan Osinga van LTO Nederland. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerhenk hartog