Blunder justitie: criminelen krijgen gegevens van personeel fruitbedrijf via dossier coke-onderzoek
UpdateDoor een blunder van justitie in een cocaïneonderzoek zijn gegevens van vele tientallen werknemers van fruitbedrijf De Groot in Hedel in een strafdossier beland. Bij het bedrijf werd in het verleden een grote hoeveelheid cocaïne gevonden. De eigenaren zijn al bedreigd en worden zwaar beveiligd.
Delen per e-mail
Zeker drie verdachten hebben de gegevens ingezien. Twee van hen zitten nog vast, een derde is op vrije voeten. Het personeel is aan het eind van de middag ingelicht door politie en OM. Dat verklaart advocaat Taco van der Dussen die het fruitbedrijf bijstaat tegenover het Brabants Dagblad.
De raadsman ontdekte zelf dat de gegevens in verkeerde handen waren gekomen. Hij trok direct aan de bel, maar de informatie was al via de advocaten bij de verdachten terecht gekomen. ,,Ik heb direct verzocht of de lijsten terug konden worden gegeven”, stelt Van der Dussen. ,,Dat werd toegezegd, maar een van de verdachten heeft zich bedacht en zelf contact gezocht met een journalist van De Telegraaf en het OM. Dat heeft hij alleen maar gedaan om justitie onder druk te zetten en er een voordeeltje uit te halen.”
De advocaat stelt dat hij het OM heeft verzocht extra maatregelen tegen de verdachte nemen, zodat hij in ieder geval geen contact meer kan hebben met de buitenwereld.
Het bedrijf zelf wil vanavond niet reageren.
Huisadressen
Tussen de gedeelde gegevens zouden onder meer de thuisadressen van medewerkers van De Groot zitten. Die had het OM nodig om een inschatting te maken van de mogelijke beveiliging. Volgens De Telegraaf gaat het om gegevens van tientallen medewerkers. Dat wil het OM niet bevestigen. Een woordvoerder verwijst naar een kort persbericht op de site van het OM en wil er verder niets aan toevoegen.
In het persbericht bevestigt het Openbaar Ministerie Oost-Nederland de blunder maar ze stelt wel dat er bij hen nooit aanwijzingen zijn geweest dat mensen direct gevaar liepen.
Al eerder
In de afgelopen jaren werden er tot schrik van het bedrijf meermalen partijen coke tussen het fruit ontdekt. Het fruitbedrijf had daar zelf niets mee te maken, maar werd na de ontdekking wel verantwoordelijk gehouden door criminelen. In september bleek hoe groot de dreiging was: tijdens de rechtszaak tegen een paar betrokkenen werd duidelijk dat de eigenaren van De Groot via sms’jes werden afgeperst. Er werd daarbij gedreigd met het liquideren van ‘een willekeurige medewerker’, als er niet 1,2 miljoen euro zou worden betaald.
Toen het bedrijf aangifte deed overhandigde Fresh Group in vertrouwen personeelslijsten aan politie en OM omwille van het onderzoek. Maar toen is een ernstige fout begaan. De lijsten met namen van personeelsleden werden per ongeluk toegevoegd aan het strafdossier. Personeelsleden zijn doodsbang geworden en willen beveiliging.
Grote zorgen over drugsroute
De problemen met ladingen cocaïne spelen sinds een aantal jaar, buiten de schuld van De Groot om. Met name bananentransport wordt gebruikt als middel om de drugs vanuit Zuid-Amerika naar Europa te verschepen. Het bedrijf in Hedel doet zaken met landen als Colombia en Ecuador, waar de cocaïne wordt verstopt tussen de bananendozen. Als het er niet op tijd wordt uitgehaald, komt het drugstransport de loods van De Groot in Hedel binnengereden.
Transport en Logistiek Nederland (TLN) maakt zich al langer ‘ernstige zorgen’ over deze drugstransporten. Cijfers heeft woordvoerder Quinten Snijders niet, maar dat illegale drugssmokkel onschuldige bedrijven dupeert, staat voor hem als een paal boven water. ,,Legale goederenstromen worden misbruikt door criminelen en wij maken ons daar ernstig zorgen over”, zei hij onlangs tegen het Brabants Dagblad. ,,Ook over de veiligheid van chauffeurs en werknemers van bedrijven die onbewust betrokken raken bij de smokkel van drugs. Want die criminelen willen hun drugs op een gegeven moment natuurlijk ophalen en dat zal niet altijd zachtzinnig gebeuren.”
Ook brancheorganisatie GroentenFruit Huis zegt zich geraakt te voelen door de activiteiten van drugscriminelen. ,,Dit schaadt onterecht ons imago. Als groente- en fruitsector wil je niet in één adem worden genoemd met drugshandel”, aldus woordvoerster Wilma van den Oever eerder al tegen deze krant.
Vaker te maken met drugscriminelen
Groente- en fruithandel De Groot heeft al vaker te maken gehad met drugscriminaliteit. Diverse malen werd er al drugs aangetroffen tussen het fruit. In maart vorig jaar hingen er verdachte personen rond bij het bedrijf, waarschijnlijk op zoek naar een verstopte lading. Na een achtervolging werden vier mannen aangehouden. Ze hadden een vuurwapen en flink wat geld bij zich.
Na de meest recente drugsvondst, in mei, werd het bedrijf zwaar beveiligd door de politie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video Leonardo heeft 9 miljoen likes op zijn filmpjes van zandkastelen: 'Soms geloof ik het zelf niet’
Zandkunstenaar Leonardo Ugolini maakt in natuurgebied Surea in Oosterhout de mooiste zandsculpturen. Hij maakt video’s van zijn creaties waarbij hij uitlegt hoe je zulke kunst kan maken en doet er vaak nog een grappige sketch bij. Zijn videos zijn inmiddels al miljoenen keren bekeken op TikTok: ‘Met wat kennis en het juiste gereedschap kun je al meteen mooie resultaten behalen.’ -
Alle huisartsen tóch deze maand al gevaccineerd tegen corona
Huisartsen zullen tóch deze en volgende week al gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Zij krijgen het Moderna-vaccin. Eerder wilde minister Hugo de Jonge pas in februari starten met het inenten van de huisartsen. -
PREMIUM
Afgeperste fruithandel bedreigd door drugscriminelen: ‘Eén van jullie medewerkers wordt geliquideerd’
Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van een groente en fruithandel in de Gelderse plaats Hedel afgeperst en bedreigd met de aankondiging dat ‘een willekeurige medewerker’ zou worden liquideerd als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de criminele feiten blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter vandaag. -
Omstreden arts (75) na leugens over corona: ‘Er was niet veel doordachts aan’
Homeopatisch arts Piet van Herten, die in opspraak raakte, nadat hij in een interview onder meer had beweerd dat mensen worden ‘vermoord met vaccins’, komt deels terug op zijn uitspraken. ,,Er was niet veel doordachts aan", zei de alternatieve behandelaar uit het Limburgse Maasbree dinsdag voor de camera van L1. ,,Sommige dingen die ik gezegd heb, waren een beetje aan de gechargeerde kant." -
18 januari Vandaag is het Blue Monday: zo overleef je de meest deprimerende dag van het jaar
Met weinig leuks in het vooruitzicht is deze tijd misschien wel de meest deprimerende van het jaar. Maar we zijn zelf in staat onze stemming op te vijzelen, zeggen deskundigen. Leg je telefoon weg, draai uptempo muziek en eet gefermenteerd voedsel.
-
PREMIUM
Kim (25) stierf vlak voor de bevalling van Raff en Tess: ‘Ze zullen blijven weten wie hen ter wereld heeft gebracht’
Een ongelooflijk drama, daarin mondde de geboorte van tweeling Raff en Tess (nu 1,5 jaar oud) uit. Moeder Kim overleed bij de bevalling. De baby’s overleefden, als een wonder, het wel. Vader Kurt den Brok houdt zich in zijn eentje goed staande, zijn heilige missie is te zorgen dat zijn tweeling voor altijd weet wie hun moeder was. -
PREMIUM
10-jarige Emma zit al bijna een jaar thuis: ‘Ik zou heel graag gevaccineerd willen worden!’
Al sinds maart gaat ze tot haar grote verdriet niet meer naar school. Het risico dat Q-koortspatiëntje Emma van der Pluijm (10) door corona getroffen wordt, is te groot. In een open brief aan de regering vraagt Emma nu om vaccinatie. -
PREMIUM
hoorn KOZP-activiste (48) raakt baan kwijt na bekladden standbeeld, gemeente blijft achter aangifte staan
Een activiste van Kick Out Zwarte Piet is haar baan kwijtgeraakt en met de dood bedreigd nadat zij in verband werd gebracht met de bekladding bij een standbeeld in Hoorn. Activisten en leden van de politieke partij BIJ1 voeren actie om de Hoornse te helpen. De gemeente Hoorn betreurt de kwestie, maar blijft achter de aangifte van de bekladding staan.