Volledig scherm
In de koeienschuur in Werkhoven is zaterdagnacht voor de derde keer een grote brand uitgebroken. © Koen Laureij

Boerderij Werkhoven voor derde keer getroffen door stalbrand: vijftig dieren komen om

Bij een boerderij in Werkhoven in de provincie Utrecht is voor de derde keer in korte tijd brand uitgebroken. Een loods staat volledig in brand en is niet meer te redden, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Rond de dertig koeien en twintig stieren die in de stal stonden zijn omgekomen.

Volledig scherm
De schade na de tweede brand was groot. Nu is ook de achterste loods uitgebrand. © Koen Laureij

De brandweer laat de loods gecontroleerd uitbranden. Dat gaat nog de hele dag duren. De brandweer heeft weten te voorkomen dat het vuur overslaat naar het woonhuis. Een persoon is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij verwacht dat de bluswerkzaamheden nog de hele dag gaan duren. De loods heeft een lengte van ongeveer 150 meter en is dertig tot veertig meter breed.

Het is al de derde brand in een paar weken op het terrein van Natures Best BV aan de Hollendewagenweg in Werkhoven, waar twee loodsen staan. In de nacht van 24 op 25 oktober brak brand uit in een van de loodsen kon de boer het vuur nog in de kiem smoren door met zijn shovel een aantal balen hooi snel de stal uit te rijden. Daarbij liep hij zelf brandwonden en ademhalingsproblemen op. Die loods brandde in de nacht van 26 op 27 oktober alsnog uit, waardoor vijf tot tien koeien het leven lieten. De bedrijfsleider was op dat moment blij dat de tweede loods, waar de koeien en stieren staan, behouden bleef. Die is nu alsnog uitgebrand.

Na die twee branden riep de politie omwonenden op om camerabeelden te delen met de politie. Ook een brand bij een fruitschuur in het naastgelegen 't Goy wordt in het onderzoek meegenomen.

Na de tweede brand liet de bedrijfsleider al weten dat de branden 'beangstigend zijn'. Volgens hem heeft het bedrijf met niemand problemen.

Bekijk hieronder de beelden van de tweede brand op het terrein.

  1. Enige genderneutrale nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    Enige genderneu­tra­le nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    In het Wildlands-dierenpark in Emmen is het 11-jarige nijlpaard Hasana overleden. Omdat de dood van het dier onverwacht kwam en het park wilde weten hoe zij was gestorven, is ze overgebracht naar de Universiteit van Utrecht. Daar bleek iets heel bijzonders: Hasana bleek genderneutraal te zijn met zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken. Het is voor zover bekend het enige nijlpaard dat ooit met deze kenmerken is vastgelegd.