Het Malieveld in Den Haag tijdens het boerenprotest vorige week.
Volledig scherm
Het Malieveld in Den Haag tijdens het boerenprotest vorige week. © Politie

Boeren bezetten vanaf volgende week woensdag meerdere dagen Binnenhof

PollBoeren en andere demonstranten bezetten vanaf volgende week woensdag het Binnenhof in Den Haag. Ze blijven net zo lang tot hun eisen zijn ingewilligd in het hart van de Nederlandse politiek.

Woensdag doen ze eerst rijksgezondheidsinstituut RIVM in Utrecht aan, zo maakt zegsman Marc van den Over van actiegroep Farmers Defence Force desgevraagd bekend. De boeren gaan met trekkers al ’s ochtend vroeg op pad, dus te verwachten is dat het net als vorige week weer tot een verkeersinfarct zal leiden.  

Geheim

Voor de actie, die tot nu toe geheim was gehouden, zijn naast de boeren ook vissers, burgers en mensen uit de bouw opgeroepen. Vanuit de bouwsector hebben zich al demonstranten gemeld, hoewel koepelorganisatie Bouwend Nederland niet achter de actie staat. ,,Wij kunnen met de toezeggingen van het kabinet over het stikstofbesluit voorlopig uit de voeten", stelt woordvoerder Richard Massar. 

De boeren kunnen dat niet. Ze zeggen niet te kunnen leven met het feit dat het kabinet boerenbedrijven wil saneren om zo de uitstoot van stikstof terug te dringen. Ook eist Farmers Defence Force een betere vergoeding voor nertsenfokkers, die over enkele jaren uit Nederland verdwenen moeten zijn en daar volgens de actiegroep nu maar amper voor gecompenseerd worden. ,,En we willen geen vee hoeven inleveren", stelt Van den Oever.

Kamperen

De actievoerders is gevraagd volgende week voldoende eten, warme kleding en slaapgerei mee te nemen, omdat Farmers Defence Force net zo lang op het Binnenhof wil blijven tot de eisen zijn ingewilligd. ,,Want we zijn het meer dan zat.”

Bij de actiegroep melden zich dagelijks nieuwe leden aan. Op de besloten facebookgroep van de actievoerders zijn al zo'n 35.000 mensen aangemeld. De verwachting is dat de protestactie woensdag veel groter zal zijn dan die van vorige week. ,,We krijgen er dagelijks duizend sympathisanten bij.”

Farmers Defence Force organiseerde samen met de actiegroep Agractie van Edenaar Bart Kemp de actie van vorige week, maar houdt de actie van komende woensdag alleen. De actiegroepen werden het niet eens over de nieuwe strategie. Agractie heeft ook nieuwe acties in voorbereiding, maar pas over vier tot zes weken.

Poll

Steun je nieuwe acties van de boeren?

  • Jazeker. Ze staan volledig in hun recht en moeten alle middelen aangrijpen. (72%)
  • Ja, maar dan wel op een kleinere, publieksvriendelijke manier. (11%)
  • Nee. We kennen hun standpunt nu wel. (7%)
  • Absoluut niet, stel je voor dat elke groepering in Nederland zo zijn recht gaat halen. (10%)
20504 stemmen
  1. LIVE | Frankrijk wil grenzen vanaf 15 juni openen, ‘Serie A en Premier League in juni verder’

    LIVE | Frankrijk wil grenzen vanaf 15 juni openen, ‘Serie A en Premier League in juni verder’

    Frankrijk gaat de geldende coronamaatregelen vanaf volgende week versoepelen. Vanaf 2 juni gaan de campings er weer open en de Franse premier Philippe liet doorschemeren dat het land welwillend staat tegenover het openen van de landsgrenzen op 15 juni. Ook de Britse premier Johnson kondigde vanaf volgende week een versoepeling van de maatregelen aan in zijn land. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.