Volledig scherm
Boeren onderweg naar Den Haag. © ANP

Boeren en bouwers weer op pad: duizenden trekkers door het hele land verwacht

Boeren en bouwers kondigen een gezamenlijke ‘grootschalige actie’ aan die dit jaar nog in heel Nederland voelbaar zal zijn. Voorzitter Jelco Beijer van stichting Bouw in Verzet belooft een protestactie waarbij naar verwachting duizenden deelnemers ‘met trekkers, maar niet alléén trekkers’ op pad gaan.

De stichting, voorheen actiegroep Grond in Verzet, heeft de handen ineengeslagen met boerenactiegroep Farmers Defence Force. ,,Als de situatie het toelaat, kan een deel van de groep naar Den Haag’’, aldus de Lunterse voorman Beijer. 

Of dat ook betekent dat de groep naar het Malieveld gaat, wil hij niet zeggen. Het collectief wil een statement maken tegen het naar eigen zeggen trage handelen van de overheid om de boeren- en bouwsector te helpen nu die zijn geraakt door allerlei milieumaatregelen.

Schudden op haar grondvesten

In een bericht naar de eigen achterban heeft het stichtingsbestuur het over een actie waardoor politiek Den Haag ‘op haar knieën’ gaat en waardoor ‘Nederland zal schudden op haar grondvesten'. Een definitieve datum voor de actie is er nog niet. ,,Die wordt pas op het laatste moment bekendgemaakt’’, aldus Beijer. Wel kan hij zeggen dat de kerstdagen worden ontzien.

Afgelopen oktober gingen boeren en bouwers maar liefst drie keer op pad: twee keer gingen de boeren naar de hofstad om te demonstreren tegen het regeringsbeleid, daarna volgde de bouwsector met shovels en vrachtwagens. Beijer verwacht dat de decemberdemonstratie ‘een heel stuk groter’ wordt. ,,Omdat we denken dat meer burgers zich bij ons voegen, zowel met voertuigen als met support.’’

  1. Nederlander (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten
    Update

    Nederlan­der (22) die via website gestolen inloggege­vens aanbood nog niet op vrije voeten

    De 22-jarige Nederlander die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.