Volledig scherm
De koeien hadden geen droge en schone ligplaats, ook waren ze ernstig vervuild. © Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Boerin moet 59 zwaar verwaarloosde koeien afstaan

Een veehouder in de gemeente Leeuwarden heeft gisteren onder het toeziend oog van inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 59 van haar 99 koeien laten afvoeren. De dieren werden met spoed door een veehandelaar weggehaald vanwege ernstige tekortkomingen in de stal, meldt de NVWA. De dieren hadden geen schone en droge ligplaatsen, ook waren de koeien ernstig vervuild. 

Volgens de NVWA was al eerder opgetreden tegen de veehouder, omdat de 65-jarige vrouw er niet in slaagde om op een goede manier de koeien te verzorgen en te huisvesten. In december vorig jaar werd door de politierechter al bepaald dat de boerin nog maximaal veertig vleeskoeien mocht houden. Maar bij een inspectie in januari bleek opnieuw dat de tekortkomingen niet waren opgelost. Toen werd op kosten van het bedrijf de agrarische bedrijfsverzorging ingeschakeld. 

Gisteren bleek opnieuw dat de stal niet in orde was, waardoor de dieren onder toezicht van inspecteurs met spoed werden afgevoerd. Ook kreeg de veehouder van de Officier van Justitie een extra strafrechtelijke maatregel opgelegd waarbij de boerin zes maanden lang geen dieren mag aanvoeren naar het bedrijf. 

Ernstig

Volgens een woordvoerder van de NVWA komen inspecteurs dit soort zaken wel vaker tegen, maar was er hier wel sprake van een ernstige vorm van verwaarlozing. ,,Daarbij was dit een herhaaldelijke overtreding, waarbij de vrouw eerder door politierechter al kreeg opgelegd dat ze maximaal veertig dieren mocht houden", aldus de woordvoerder. ,,De situatie was nu wederom niet in orde.”

  1. Nederlander (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten
    Update

    Nederlan­der (22) die via website gestolen inloggege­vens aanbood nog niet op vrije voeten

    De 22-jarige Nederlander die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.