Volledig scherm
De boot van de slachtoffers. Rechts: de verdachte.

Bootdrama: slachtoffers willen 600.000 euro van H.

De strafzaak tegen Arnoud H. na het fatale speedbootongeval op de Vinkeveense Plassen is maandag van start gegaan. De 51-jarige verdachte uit Oosterbeek wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van hard varen met alcohol op en zonder verlichting, toen het op 2 augustus 2014 mis ging. Hij raakte met zijn speedboot een ander vaartuig. Twee opvarenden overleden.

Met de punt van de boot hoog uit het water ramde de verdachte de sloep van vier vrienden uit Leusden. Twee van hen, Ernst Noordijk (51) en Johan Koetje (42) uit Leusden, waren op slag dood. De andere twee opvarenden, Mark (47) en Mike (44), bleven ongedeerd.

Tijdens de rechtszitting maandag liepen de emoties bij de nabestaanden hoog op. Tijdens het afleggen van de slachtofferverklaringen zei de moeder van de omgekomen Ernst Noordijk voor de rechtbank: ,,De lol is eraf. Mijn jongen is er niet meer.''

'Wees een vent'
Zijn dochter zei: ,,Mij is de kans ontnomen om een relatie als volwassene op te bouwen. Dat doet zó'n zeer.'' De broer van slachtoffer Noordijk richtte zich tot de verdachte met de woorden: ,,Wees een vent, geen lafaard. Kom uit voor wat je hebt gedaan.''

De 11-jarige Joost, de zoon van de omgekomen Johan Koetje, zegt niet te begrijpen waarom Arnoud H. geen spijt betuigt. H.: ,,Ik wist niet van het ongeval en kan dan ook geen spijt hebben.''

Hartverscheurend
Ook de twee overlevenden, Mike en Mark, legden maandag in de rechtbank hartverscheurende verklaringen af. Geconstateerd is dat beide mannen een posttraumatische stress-stoornis hebben opgelopen door het noodlottige ongeval in Vinkeveen. Mike: ,,Ik ben zo boos dat hij is doorgevaren en beweert een boomstam te hebben geraakt.''

Overlevende Mark legde eveneens een zeer emotionele verklaring af: ,,Varen met mijn vrienden kan niet meer. De Plassen mijd ik nu. Ik heb de dood in ogen gekeken.'' Mark: ,,Onvoorstelbaar, wat een schroef kan aanrichten. Mike en ik hebben geluk gehad dat we weg konden duiken. Anders was ook van onze hoofden niks over.''

Schadevergoeding
De nabestaanden en overlevenden eisen, bij elkaar opgeteld, in totaal zo'n 600.000 euro aan schadevergoeding voor geleden materiële en immateriële schade van verdachte Arnoud H.

De verdachte liet op de zitting weten dat het financieel met hem en zijn bedrijf niet goed gaat. Ook zei de verdachte, die naar eigen zeggen 'op het water geboren is', niet meer te varen.

De hechte vriendengroep vierde een 'mannenweekeindje'. De veroorzakende speedboot voer die bewuste zaterdagavond door, volgens de verdachte omdat hij dacht een boomstam geraakt te hebben.

Tijdens de zitting, maandag, zeiden de meeste getuigen dat de boot van H. geen verlichting had en met hoge snelheid voer. Arnoud H. erkende daar sneller te hebben gevaren dan de maximaal toegestane snelheid van 6 kilometer per uur. H.: ,,Ik ging tussen de 17 en 20 kilometer per uur.'' Hij ontkende zonder verlichting te hebben gevaren.

Gedronken
Arnoud H. werd de volgende ochtend vroeg van zijn bed gelicht, net als twee andere opvarenden die geen verdachte meer zijn.
H. zou meer gedronken hebben dan maximaal toegestaan, iets dat hij zelf maandag op de zitting ontkende. ,,Ik had twee champagne en twee bier op. Dat weet ik, want ik heb een nierfunctiestoornis.''

In de ochtend direct na de crash is bij Arnoud H. een hoeveelheid van 60ugl gemeten. Dat wijst volgens onderzoek na terugrekenen op een veel grotere hoeveelheid alcohol die hij de avond ervoor gedronken zou moeten hebben dan hij daarover zelf verklaart.

Volledig scherm
De boot van H.

Geruchtmakend
H. zat enkele weken in voorarrest en werd daarna geschorst. Voor de geruchtmakende zaak zijn twee volledige dagen ingeruimd op de rechtbank Midden Nederland in Utrecht.

Dinsdag volgen het requisitoir van het Openbaar Ministerie en het pleidooi van de verdediging van Arnoud H. De verdachte hoort dus nog niet maandag welke straf het OM hem wil opleggen voor onder meer doorvaren en mogelijk ook voor poging tot doodslag.