Volledig scherm
Animatie van de plastic weg © VolkerWessels

Bouwbedrijf wil wegen van plastic maken

Bouwbedrijf VolkerWessels wil duurzame wegen van afvalplastic maken. Het concept is ontwikkeld door wegenbouwer KWS Infra, een onderneming van VolkerWessels. Dit liet het bedrijf vrijdag weten.

Volledig scherm
© VolkerWessels

,,Plastic biedt veel voordelen ten opzichte van huidige wegconstructies, zowel bij de aanleg als het onderhoud ervan'', zegt directeur Rolf Mars van KWS Infra.

,,Daarnaast is het veel duurzamer en blijft er door de constructie ruimte in de 'holle' wegen beschikbaar die bijvoorbeeld ingezet kan worden voor kabels en leidingen of als waterberging.''

Plasticsoep
Het concept 'PlasticRoad' sluit volgens het bedrijf ook goed aan bij ontwikkelingen om bijvoorbeeld de zeeën 'plasticsoep' vrij te maken. Gerecycled plastic en kunststof worden verwerkt tot prefab wegdelen, die in z'n geheel worden aangebracht. Wegen kunnen zodoende ook veel sneller aangelegd worden.

'PlasticRoad' is bovendien een vrijwel onderhoudsvrij product, zegt Mars. ,,Het is ongevoelig voor corrosie en weersinvloeden. We schatten in dat de levensduur van wegen verdrievoudigd kan worden. Door het lichte gewicht is de aanleg niet alleen eenvoudiger, maar ook ideaal voor minder draagkrachtige ondergrond. Dan heb je het toch al snel over de helft van Nederland.''

Een planning voor de aanleg van een eerste plastic weg kan KWS Infra nog niet geven. Het bedrijf is op zoek naar partners om een proefproject mee uit te voeren. De gemeente Rotterdam heeft zich reeds gemeld voor een proefplaatsing.

  1. Vluchteling uit Bahrein sleept Nederland voor  Europese rechter

    Vluchte­ling uit Bahrein sleept Nederland voor Europese rechter

    Een vluchteling werd door Nederland uitgezet naar Bahrein en kreeg daar levenslang. Nu stapt hij naar de Europese rechter, bevestigt z'n advocaat Flip Schüller, na berichtgeving van NRC. Ali Mohammed al-Showaikh, de asielzoeker die eind oktober door Nederland werd uitgezet en vier maanden later in Bahrein tot levenslang werd veroordeeld, heeft vandaag een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.