Bouwers ‘gewoon naar Malieveld’ ondanks PFAS-belofte

Het geplande protest van bouwbedrijven op het Haagse Malieveld gaat morgen gewoon door. De kabinetsbelofte dat de strenge PFAS-norm snel verruimd wordt, brengt actievoerders niet op andere gedachten: ‘Dit roepen ze al een half jaar'. 

Volledig scherm
Arnold Tuytel en Klaas Kooiker, voorzitters van Stichting Grond in Verzet. © ANP

,,We gaan gewoon naar het Malieveld”, zegt Arnold Tuytel, eigenaar van een grondverzetbedrijf en initiatiefnemer van de demonstratie. ,,We gaan er niet mee akkoord, straks gaat die norm naar 0,2, en dan? We willen terug naar de oude situatie!” 

De strenge stikstof- en PFAS-normen verlammen de bouw in Nederland al maanden. Vanochtend kondigde het kabinet een snelle versoepeling aan van de PFAS-norm. Branchevereniging Bouwend Nederland is blij met die verruiming maar wijst erop dat haast geboden is: ,,Voor veel ondernemers is het water inmiddels tot boven de lippen gestegen, elk uitstel kan te lang duren. Dat is een groot risico.” Omdat er nog amper schot zit in het andere probleemdossier, rond het stikstof, gaat ook de branchevereniging gewoon door met de actie. 

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland noemen de aangekondigde versoepeling ‘een belangrijke eerste stap en een goed signaal’, maar ,,december is nog steeds erg ver voor sommige ondernemers.”

Thuis

Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra & Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (AFNL-NOA) wil dat het kabinet soepeler regels voor PFAS onmiddellijk laat ingaan: ,,Veel bedrijven in de bouw- en infrasector liggen nu stil door het PFAS-probleem. Ontslagaanzeggingen worden nu gedaan en flexibele vakkrachten zitten al thuis.”

AFNL en NOA ‘zien een klein beetje licht aan de horizon gloren’ met de aangekondigde maatregelen. Ze willen echter dat ze meteen ingaan. ,,Daarmee kunnen de bedrijven die bagger en zand verzetten weer aan de slag, kunnen wellicht ontslagen en faillissementen worden voorkomen, terwijl de bodemkwaliteit niet verslechtert.”

PFAS? Stikstof was toch het grote probleem voor de bouw?
Ja, talloze bouwprojecten in het land hebben een probleem sinds de Raad van State in mei bepaalde dat er geen stikstof meer bij mag komen rond gevoelige natuurgebieden. Maar een nóg groter probleem heeft de bouwsector op dit moment met de aangescherpte normen voor PFAS. PFAS (spreek uit: peefas) is een verzamelnaam voor ruim 6000 chemische stoffen (poly- en perfluoralkylstoffen). 
Die worden sinds de jaren 60 volop gebruikt in industriële processen en producten vanwege hun handige eigenschappen, zoals dat ze brandwerend, water- en vuilafstotend zijn. Zo gebruikt fabrikant Chemours in Dordrecht GenX, de bekendste stof uit de PFAS-familie, om Teflon te maken. Ook in blusschuim, verf en alledaagse producten als regenjassen, cosmetica en sprays om schoenen waterafstotend te maken zijn stoffen uit de PFAS-groep veel gebruikt. Sinds het milieuschandaal rond GenX (en zijn voorganger PFOA, ook wel C8 genoemd) in Dordrecht is er meer onderzoek gedaan naar deze chemicaliën. Ze blijken werkelijk overal voor te komen in ons milieu: in de bodem, in het grondwater, in sloten en rivieren. Omdat er nog geen milieunormen bestonden, heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in juli tijdelijke, strenge regels ingesteld voor het omgaan met grond waar PFAS in zit.