Boze boeren slepen Rabobank voor de rechter

VIDEOEen groep van twaalf melkveehouders sleept de Rabobank voor de rechter. De boeren vinden dat de bank hen in grote financiële problemen heeft gebracht door niet te waarschuwen voor de risico’s van uitbreiding van hun bedrijf.

De dagvaarding is bijzonder: niet eerder klaagde een groep veehouders een bank aan voor het verzaken van de zorgplicht. Volgens de boeren wist de top van de Rabobank dat er strengere uitstootregels aan zaten te komen. Om die reden had de bank nooit torenhoge hypotheken mogen verstrekken voor de nieuwbouw van stallen, zo stelt de advocaat van de boeren.

Het gaat om twaalf melkveehouders die in 2013, 2014 en 2015 nieuwe stallen lieten bouwen. Begin 2015 werd het melkquotum afgeschaft, waardoor boeren meer koeien mochten houden. Maar omdat het aantal koeien daardoor explosief groeide, stootte Nederland te veel van de schadelijke stof fosfaat uit. Het kabinet greep in en voerde een fosfaatrechtenstelsel in.

Volledig scherm
Twaalf boeren klagen de Rabobank aan. Onder hen het bedrijf van vader en zoon Zeinstra uit de Flevopolder. © Marco Okhuizen
Quote

De bank heeft een zorgplicht en had de boeren moeten waarschu­wen dat uitbrei­ding niet zonder risico was

Olivier van Hardenbroek, advocaat van boeren

De overheid deelde fosfaatrechten uit aan boeren op basis van het aantal koeien in hun stal op 2 juli 2015. Maar veel boeren hadden op die datum hun stal - die in aanbouw was - nog niet vol staan. Daardoor mogen ze nu minder koeien houden. Zo’n achthonderd boeren zijn in financiële problemen gekomen.

,,Deze veehouders zijn hardwerkende, kleine ondernemers’’, zegt advocaat Olivier van Hardenbroek. ,,Zij gingen af op hun adviseurs, waarvan de Rabobank een hele belangrijke was. De bank heeft een zorgplicht en had de boeren moeten waarschuwen dat uitbreiding niet zonder risico was.’’

Rabo-topman

De advocaat wijst op een uitspraak die voormalig Rabo-topman Ruud Huirne in 2017 deed bij een deskundigenbijeenkomst in de Eerste Kamer. ,,Iedereen wist dat de fosfaat, de mestverwerking, een issue was’’, zei Huirne toen. Volgens de topman was ‘al tien jaar bekend dat er iets zou gebeuren’. ,,Dit bewijst dat de Rabobank wíst dat boeren in problemen konden komen’’, zegt Van Hardenbroek. De twaalf boeren eisen 100.000 tot enkele miljoenen euro schadevergoeding per geval.

De Rabobank laat weten ‘verrast’ te zijn door de dagvaarding. Elke financieringsaanvraag wordt uitgebreid beoordeeld, meldt een woordvoerder. ,,Uiteindelijk bepaalt de ondernemer zelf of hij beschikbare investeringsruimte wil benutten. Dat is onderdeel van het ondernemersrisico.’’

  1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee

    LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork. Luister hier mee

    In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.