Inspectie: Marechaussee heeft nauwelijks zicht op mensensmokkel
De Koninklijke Marechaussee, verantwoordelijk voor het toezicht op de Nederlandse grenzen, heeft nauwelijks zicht op mensensmokkelbendes. Ook is er geen structurele aanpak van deze criminele groepen die illegaal mensen over de Nederlandse grens helpen. Dat is ‘problematisch’.
Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een hard rapport over grenstoezicht en opsporing. Volgens de inspectie pakt de marechaussee vooral incidenten aan.
De Koninklijke Marechaussee moet toezicht houden op de grens en wie er Nederland binnenkomen. Zelf vindt de marechaussee het belangrijk om mensensmokkel aan te pakken. Het gaat dan om het illegaal binnenkomen of doorreizen van migranten – meestal tegen forse betaling.
Toch blijkt uit het onderzoek dat die aanpak niet van de grond komt. Doelstellingen voor de aanpak van mensensmokkel ontbreken. Binnen de marechaussee werken afdelingen ‘slechts beperkt samen’ om het probleem aan te pakken. De focus van de marechaussee ligt op Schiphol en Rotterdam/The Hague Airport, waar veel mensen ons land binnenkomen. Daardoor er is beperkt zicht is op wie er via regionale lucht- of zeehavens ons land binnen komen.
Ingewerkt
Ook blijkt het ‘kennisniveau’ van marechaussees die net van de opleiding komen ‘niet op het gewenste niveau’. ,,Er werkt veel jong en nieuw personeel”, zegt hoofdinspecteur Peter Neuteboom. ,,Zij stromen in terwijl ze niet volledig zijn ingewerkt.”
De inspectie geeft Defensie, waar de marechaussee onder valt, een veeg uit de pan vanwege het grote verloop van personeel. Dat is het gevolg van het ‘mobiliteitsbeleid’ bij de krijgsmacht, waarbij militairen na een paar jaar van functie wisselen. ,,Er is daardoor beperkt sprake van kennisoverdracht”, constateert Neuteboom. Bij Defensie klinken al langer geluiden om militairen langer dezelfde functie te laten houden.
Het is doodzonde als er her en der info beschikbaar is, maar dat die niet wordt gedeeld
De marechaussee staat daarbij ook ‘met de rug tegen de muur’, ziet Neuteboom: ,,Mensen denken ook aan hun eigen carrière en grijpen dan een kans als die voorbij komt.” Volgens hem zou de marechaussee het aantrekkelijker moeten maken voor hun mensen om langer in dezelfde functie te werken.
Opsporingsonderzoeken
Het gebrek aan kennis is te merken, zegt de Inspectie, aan het hoge aantal geseponeerde opsporingsonderzoeken. Uit het inspectierapport blijkt dat tussen januari 2017 en juni 2020 bijna 40 procent van de zaken van eenvoudige mensensmokkelzaken werd geseponeerd.
Bij de complexere onderzoeken is het resultaat beter, omdat aan die zaken meer ervaren rechercheurs van de marechaussee werken. Maar ook daar zijn zorgen, omdat ervaren rechercheurs eveneens vertrekken. ,,Die expertise moet juist geborgd blijven.” Bij de politie, stelt Neuteboom, blijven rechercheurs langer in dezelfde functie.
Informatie-uitwisseling
Er wordt ook nauwelijks informatie uitgewisseld over mensensmokkel tussen marechaussee, Europol, politie en het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel. De mensen die de inspectie daar over ondervroeg zeiden van het expertisecentrum ‘niets of weinig’ te horen. ,,Het is een gedeeld probleem”, zegt Neuteboom. ,,Het is verbrokkeld. Het is doodzonde als er her en der info beschikbaar is, maar dat die niet wordt gedeeld.”
De inspectie vindt dat de marechaussee zichzelf concrete doelen moet stellen, bijvoorbeeld over de aanpak van bekende smokkelroutes of een betere focus op landen waar de smokkel vandaan komt. Daarbij moet ook het ministerie van Justitie en Veiligheid ‘concreet beleid’ gaan maken voor de aanpak van mensensmokkel. Neuteboom: ,,Er mag bij het ministerie wel meer aandacht zijn voor wat de marechaussee wel en niet kan.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een van langstzittende tbs’ers van Nederland is na 44 jaar vrijgelaten: ‘Goed uithoudingsvermogen’
Een van de langstzittende tbs’ers van Nederland is vrij. Dat meldt zijn advocaat Tjalling van der Goot. De nu 61-jarige man werd in 1979 veroordeeld voor een poging tot verkrachting. -
Zomertijd? Mooi weer blijft uit, komend weekend natter en kouder
Komend weekend gaat natter en kouder verlopen dan we afgelopen dagen gewend waren. En dat terwijl de zomertijd ingaat. -
Minister metselt muurtje ‘als echte beginneling’, leerlingen tonen hun skills in kampioenschap
In de RAI in Amsterdam zijn donderdag de Skills van start gegaan, de tweedaagse onderwijswedstrijd voor de echte vaklieden van vmbo en mbo. Metselaars, bloemisten en monteurs in de dop laten zien wat ze in huis hebben. Minister Robbert Dijkgraaf probeerde het ook: ,,Ik zou wel een muurtje willen kunnen metselen.’’ -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUM
Ramadan zwaar? Met deze praktische tips kom je makkelijker de dag door: ‘Goede planning kan helpen’
Vandaag is de ramadan begonnen. ‘S nachts stonden moslims op voor de maaltijd die geconsumeerd wordt voordat het vasten begint. Vanavond, stipt om 19:06 uur, mogen zij weer aan tafel. Tot die tijd mogen ze niet eten, niet drinken (ook geen water), en geen geslachtsgemeenschap hebben. Hoe beleven moslims deze vastenmaand? Een aantal van hen deelt hun tips!Rotterdam -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Taakstraf voor Gideon van Meijeren voor rijden zonder rijbewijs, al twee keer betrapt met drank achter stuur
Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren krijgt een taakstraf voor het rijden zonder rijbewijs. Tijdens de zitting kwam aan het licht dat hij in 2010 en 2011 ook al eens met drank op achter het stuur zat.