In het centrum van Rotterdam gingen mensen vorige winter goed ingepakt de straat op om de kou te trotseren.
Volledig scherm
In het centrum van Rotterdam gingen mensen vorige winter goed ingepakt de straat op om de kou te trotseren. © ANP

Britten voorspellen wederom koudste winter in dertig jaar tijd

De Britten weten het zeker: we krijgen de koudste winter in dertig jaar tijd voor de kiezen. Maar de ijzig koude wintervoorspellingen van Britse media doen Nederlandse meteorologen nog niet huiveren. 

De Britse tabloids koppen sinds 2012 jaarlijks met de meest opvallende winterverwachtingen.
Volledig scherm
De Britse tabloids koppen sinds 2012 jaarlijks met de meest opvallende winterverwachtingen. © Weerplaza

Het is inmiddels bijna een traditie: de spectaculaire winteruitspraken in de Britse media. ,,Sinds 2012 komen de Britten elk jaar eind september of begin oktober met steeds een opmerkelijke winterverwachting. Elk jaar wordt de koudste winter in tientallen jaren aangekondigd, zo ook dit jaar", aldus weerman Wilfred Janssen van Weerplaza.

De maanden januari en februari worden volgens enkele Britse berekeningen kouder dan de wintermaanden in 2013 en tevens de op zeven na koudste in dertig jaar. Dit alles als gevolg van een krachtig hogedrukgebied boven Noord-Europa waardoor een koude oostenwind opsteekt. De berekeningen laten 57 procent kans zien dat komende winter kouder wordt dan die van 2018, die op de meeste plaatsen overigens normaal verliep. 

,,Het is niet voor niets dat dit soort berichten juist in de Britse media voorbij komen", weet Janssen. ,,Het Verenigd Koninkrijk, vooral Engeland en Wales, kent een echt zeeklimaat. In dit zeeklimaat zijn vrieskou en flinke sneeuwval nog zeldzamer dan in ons eigen land. Alleen op hoger gelegen plaatsen op de Britse Eilanden laat de winter zich nog regelmatig zien. Wanneer er ook maar een klein signaal is dat de aanstaande winter echt diep winters weer kan laten zien, dan laten de Britse tabloids direct van zich horen. Vrijwel elke ‘koude uitspraak’ van wetenschappers, meteorologen of andere ‘obscure’ weermensen wordt maar al te graag dik aangezet.”

90 procent kans

Een vrouw trekt een kind op een slee door de sneeuw in het Rotterdamse Kralingse Bos.
Volledig scherm
Een vrouw trekt een kind op een slee door de sneeuw in het Rotterdamse Kralingse Bos. © ANP

De reden dat de Britse tabloids dit jaar met dergelijke uitspraken komen, komt vooral doordat veel wetenschappers spreken over het ‘zonneminimum'. ,,De zon kent cycli van ongeveer elf jaar waarin de zon een periode van grote activiteit doormaakt. Dit jaar zitten we in een fase waarin de zonneactiviteit juist op het laagste punt in de cyclus zit. Voor diverse weermensen aanleiding om eens een koude uitspraak te doen over de aanstaande winter”, legt Janssen uit.

Die uitspraken over koude winters als gevolg van een zonneminimum zijn volgens Weerplaza niet juist. ,,Al jaren proberen wetenschappers een link te leggen tussen de gemiddelde temperatuur op aarde en de activiteit van de zon. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de variatie in temperatuur ongeveer 0.03 graden Celsius bedraagt, een nauwelijks merkbare hoeveelheid. In Nederland is er ook geen aantoonbaar verschil tussen winters tijdens een zonneminimum en een zonnemaximum.”

De meteorologen in Nederland laten nog geen computerberekeningen los op de komende maanden. ,,Er is 90 procent kans dat die berekeningen niet uitkomen.” We moeten dus nog even geduld hebben.