Volledig scherm
Kan er in Oost-Nederland al geschaatst worden op natuurijs? Laat het ons weten! © GELDERS NIEUWSFOTO 2018

Brrr! Het was vannacht ijskoud: -10 in Oost-Nederland

oproepHet heeft vannacht voor het eerst deze winter plaatselijk streng gevroren. In Leeuwarden daalde de temperatuur naar -10,1 graden, meldt Weeronline. Bij temperaturen beneden -10,0 graden is sprake van strenge vorst. Aan de grond werd het in Oost-Nederland ook kouder dan -10.

Oproep: Kan er in Oost-Nederland al geschaatst worden op natuurijs? Laat het ons weten! Mail naar online@destentor.nl.

In De Bilt koelde het af naar -5,1 graden. Daarmee was er matige vorst. In De Bilt heeft het al sinds 25 januari 2013 niet meer streng gevroren. In de winter van 2017-2018 kwam het pas op 7 februari tot de eerste officiële matige vorst. De eerste matige vorst dient zich normaal gesproken eind november of begin december aan. Gemiddeld komen er in het winterhalfjaar in totaal 12 dagen met matige vorst voor.

Oost-Nederland

Volgens de kaarten van Weerplaza (zie onder) was het met -7 tot -8 in Oost-Nederland ook behoorlijk koud. Op sommige plekken daalde het kwik aan de grond zelfs tot -10,2 graden. Omdat het vanavond en komende nacht helder is, koelt het wederom flink af. In het oosten kan het zeer lokaal streng vriezen met temperaturen net beneden de -10 graden. De wegen zijn droog en dat betekent dat gladheid uitblijft. 

Maansverduistering

Hoewel er aan het eind van de nacht in het uiterste noorden wat wolkenvelden van zee het land op kunnen drijven, blijft het in de rest van het land onbewolkt. Het is perfect weer om naar de maansverduistering te kijken, maar wie buiten naar de maan kijkt, kan zich beter goed inpakken.

Schaatsen

De vrieskou betekent goed nieuws voor schaatsliefhebbers: vandaag kan er geschaatst worden op natuurijs. Doorn (Utrecht) opende als eerste natuurijsbaan van het land de deuren. Ook in Bladel (Noord-Brabant) en De Lier (Zuid-Holland) kan er op natuurijs geschaatst worden.

Volledig scherm
De temperatuur in de nacht van 19 op 20 januari 2019. © Weerplaza
Volledig scherm
De temperatuur aan de grond in de nacht van 19 op 20 januari 2019. © weerplaza
}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)