Volledig scherm
De bruinvis in kwestie © SOS Dolfijn

Bruinvis door messteken gedood bij Wijk aan Zee: ‘Een zeldzame dood’

Een bruinvis die begin januari aanspoelde op het strand van Wijk aan Zee, is doodgestoken. Dat is de conclusie na onderzoek door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht, meldt de organisatie SOS Dolfijn vandaag.

Het ging om een volwassen mannetje van ruim anderhalve meter en 40 kilogram zwaar. Afgezien van gebruikelijke bijtwonden afkomstig van grijze zeehonden, had het dier meerdere kleinere, scherpe wonden tot diep in de borstholte. Onder andere het hart was ernstig beschadigd. Het onderzoek wees uit dat het ging om steekwonden, toegebracht terwijl het dier nog in leven was. ,,Een zeldzame dood onder bruinvissen", aldus SOS Dolfijn.

De onderzoekers concluderen dat de bruinvis ernstig ziek is aangespoeld en dat een omstander het dier met een mes uit zijn lijden heeft willen verlossen. ,,Hoewel moet worden uitgegaan van een goede intentie van deze persoon is dit geen goede gang van zaken", aldus de organisatie, die zegt dat in zo'n geval professionele hulp moet worden ingeschakeld. Contact met het dier kan ook gevaarlijk zijn, omdat infecties opgelopen kunnen worden door overdraagbare bacteriën.

  1. Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    De Universiteit van Amsterdam had nooit excuses moeten aanbieden voor het uitnodigen van Nelson Maatman, de pedo-activist die ernstig bedreigd wordt na zijn optreden in het NPO-programma Danny op straat. Dat vindt student Rogier van de Veen. Hij zat in het college dat Maatman vorige week toesprak. ,,Als de universiteit gaat dansen naar de pijpen van de populaire mening, verliest zij haar kritische karakter.’’