Bruls na Veiligheidsberaad: één regie voor opvang Oekraïners en asielzoekers
UpdateBreng de regie voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers bij elkaar, zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. Nu nog zijn beide opvangstromen gescheiden en die moeten samenkomen omdat de aantallen blijven stijgen, vindt Bruls. De prognose is dat eind volgend jaar 200.000 mensen naar Nederland komen.
De coördinatie van de opvang van Oekraïners verloopt nu via de veiligheidsregio’s, maar die stoppen hiermee. De regie voor asielzoekers komt bij de provincie te liggen. Maar er moet één regie komen, zegt de burgemeester van Nijmegen na afloop van het overleg van de 25 veiligheidsregio’s in Utrecht. Daarin spraken de burgemeesters met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over de opvang van Oekraïners en de nieuwe spreidingswet die gemeenten op termijn kan verplichten mensen op te vangen. Hoe die regie eruit moet gaan zien, is nog onderwerp van discussie.
Ook maken de burgemeesters zich zorgen over scholing en medische zorg voor Oekraïners. Er zijn te weinig (Oekraïense) leerkrachten en huisartsen kunnen niet onbeperkt nieuwe patiënten aannemen. ,,Daar moeten wij enige soepelheid in acht nemen. Als reguliere scholing niet kan en de optie is een goede dagvoorziening of niets doen, dan kies ik toch voor het eerste”, aldus Bruls.
Kritiek
Er komen momenteel zevenhonderd Oekraïense vluchtelingen per week naar Nederland. Volgens Europese regels mogen zij vrij reizen in Europa. Zij krijgen leefgeld, een plek om te wonen en mogen gelijk aan het werk. Dat leidt volgens burgemeester Bruls tot steeds meer discussie. Andere vluchtelingen die via Ter Apel het land in komen, hebben namelijk een lange weg te gaan. ,,Zij wonen vaak onder slechte omstandigheden. Daar kun je kritiek op leveren.”
Bruls vindt dat de spreidingswet sneller moet worden ingevoerd om verdere problemen te voorkomen. ,,Wij weten nooit hoeveel mensen er komen. Prognoses zijn wisselvallig gebleken.” De spreidingswet stond vanavond dus ook als agendapunt op het programma van het Veiligheidsberaad. De burgemeesters betwijfelen of de wet, die met grote moeite tot stand is gekomen, wel effectief zal zijn. Het proces om asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen is te complex, vinden zij. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat ook.
Beloning
De spreidingswet regelt de verdeling van het aantal asielplekken over Nederland. De wet voorziet in een beloning voor gemeenten die vrijwillig en op tijd extra plaatsen leveren en ook in dwang voor gemeenten die blijven weigeren plaats te bieden aan vluchtelingen. Met name dat laatste was een grote wens van het Veiligheidsberaad, dat al maanden mort over gemeenten die ondanks de hoge nood in de asielopvang niets doen.
De burgemeesters zijn bang dat de huidige spreidingswet zo ingewikkeld is dat het nog steeds niet gaat lukken om voldoende structurele opvangplekken te realiseren.
‘Kortste weg’
Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt dat de wet meteen vanaf 1 januari van kracht zou moeten zijn. ,,Kies voor de kortste weg tussen A en B, zonder veel aanlooproutes.” De toestroom van Oekraïners vlakt af, zegt hij, maar de komst van asielzoekers uit andere landen is groot. ,,Dat heeft te maken met oorlogen, droogte, armoede of politieke instabiliteit. Wat gaat er in Iran, waar het onrustig is, gebeuren?”
Aboutaleb ziet - na overleg met andere burgemeesters in de Rijnmond - de opvang voor Oekraïners in de regio in het geding komen. “De opvang op schepen loopt per 1 januari af.”
Bekijk onze video’s over de problemen onder asielzoekers in Nederland:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUM
ForFarmers ziet af van joint venture met Brits bedrijf
De joint venture (vergaande samenwerking) tussen het Lochemse veevoerbedrijf ForFarmers en het Britse 2Agriculture gaat niet door. De Britse mededingingsautoriteit CMA was al kritisch op de plannen. De prijs die ForFarmers en 2Agriculture voor de joint venture moeten betalen wordt opgeteld ‘te hoog’, constateren de twee bedrijven. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Frits (63) overleed na val met fiets over balk die in Amsterdamse Bos werd neergelegd: ‘Het was een moordwapen’
Frits van de Voort (63) viel met zijn mountainbike over een houten balk die ineens op het parcours lag in het Amsterdamse Bos. Volgens de politie zou de balk mogelijk opzettelijk zijn neergelegd. Justitie looft een beloning uit van 15.000 euro voor de tip die leidt tot opheldering. ,,Het was een moordwapen.” -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft?
-
PREMIUM5
Toen Nancy over de snelweg reed, belde haar ex: ‘Onze zoon is dood’
Toen de 23-jarige Slowaak in de auto stapte had hij een moordwapen in handen. Dat zegt Nancy Scholten. Ze is de moeder van Darren van Velsen, die twee weken geleden werd doodgereden op de Koningskade in Den Haag. Vermoedelijk was de chauffeur onder invloed. ,,Dat is geen ongeluk, dat is een levensdelict”, zegt de Vereniging Verkeersslachtoffers. -
-
-
Met video
We hebben een asielcrisis in Nederland: wanneer mag iemand blijven en wanneer moet je terug?
Het COA windt er geen doekjes om: ‘Nederland stevent af op een maatschappelijk ontwrichtende asielcrisis.’ Een van de redenen is dat het heel lang duurt voordat iemand weet of hij of zij in Nederland mag blijven. Waarom gaat hier zoveel tijd overheen? -
1
Mbo’s kraken staking streekvervoer: ‘Houd daarmee op, de schade is te groot’
Twee mbo-instellingen met in totaal 17.000 studenten in de provincie Drenthe en de stad Doetinchem (Gelderland) uiten in een gezamenlijke open brief hun onvrede over de huidige acties in het streekvervoer.